14. 11. 2018.

Čestitke Sanji Galic na Kukuljevićevoj povelji na stručnom skupu Zanimanje: knjižničar

 

Na 3. stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom Zanimanje: knjižničar, u organizaciji Gradske knjižnice Beli Manastir, 9. studenog 2018. godine u Kneževim Vinogradima, predsjednica Podružnice Hrvatske udruge školskih knjižničara Osječko-baranjske županije, dr. sc. Irena Bando i predsjednica Podružnice Vukovarsko-srijemske županije Marija Purgar, svečano su čestitale Sanji Galic na dobivenoj Kukuljevićevoj povelji.

Naime, Sanja Galic, školska knjižničarka 3. gimnazije Osijek, 11. listopada 2018. godine u Opatiji, na 43. redovnoj skupštini Hrvatskog knjižničarskog društva, dobila je prestižnu nagradu Kukuljevićevu povelju. Nagrada predstavlja javni oblik priznanja knjižničarskim djelatnicima članovima HKD-a za dugogodišnji rad i značajne rezultate u unapređenju knjižnične djelatnosti. Nagrada se dodjeljuje od 1968. godine do danas, a nazvana je prema zaslužnom hrvatskom bibliofilu i bibliografu Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom.

Prilikom javnog čestitanja Sanji Galic, naglasio se njen dugogodišnji predani rad u višegodišnjem mandatu predsjednice HUŠK-a. Istakle su se njene brojne aktivnosti promicanja školskog knjižničarstva i naglašavanja važnosti knjižnične profesije, osobito za sudjelovanje u javnoj raspravi o Zakonu o knjižnicama i​ ​knjižničnoj djelatnosti, gdje se zalagala za zapošljavanje stručnih osoba u školskim knjižnicama. Isto tako, spomenuta je njena uspješna suradnja s lokalnom upravom i samoupravom u zagovaranju financiranja i nabave knjiga za knjižnice, poticanje provedbe brojnih obrazovnih seminara te sudjelovanje u oblikovanju Etičkog kodeksa za školske knjižničare.

Primjer Sanje Galic naglašava važnost aktivnog sudjelovanja u knjižničnim društvima i udrugama, kao i  značaj njihove međusobne suradnje.

 

dr. sc. Irena Bando

Odgovori