11. 11. 2008.

Država školama ne da ni kunu za školsku lektiru

ZAGREB -  Za kupnju školske lektire država osnovnim i srednjim školama ove godine neće isplatiti ni kunu! Naime, Vlada je nedavnom odlukom o preraspodjeli proračunskog novca svih 7,5 milijuna kuna predviđenih u proračunu za obnovu lektirnog fonda, bez ikakva obrazloženja, prenamijenila u druge svrhe.

Ništa nema iz proračuna

– Šokirani smo takvom odlukom, tim više što je sufinanciranje školske lektire zakonska obveza države – kaže Sanja Galić, predsjednica Udruge školskih knjižničara. Dodaje da škole za kupnju lektire nemaju druge izvore sredstava jer se na potrebu djece osim države oglušuje i lokalna uprava.  

– Izuzev Rijeke i Zagreba, niti jedan drugi grad ne izdvaja ni kunu za školske knjižnice. Osijek iz kojega ja dolazim u proračunu nema ni stavku za financiranje knjižnica – kaže Galić. Upozorava da maćehinski odnos države prema potrebama djece kad je riječ o obveznoj školskoj lektiri traje već godinama. Od početnih 27 kuna, koliko je po učeniku država izdvajala 2003., taj je iznos lani spao na 10 kuna. Kao ni ove, ni 2005. Primorčevo ministarstvo za lektiru školama nije isplatilo ni kunu. Posljedica je kronični manjak lektire u školama.

– U mojoj županiji osnovne škole imaju jedan do najviše 12 lektirnih naslova, a učenika je u razredu do 28. U srednjim školama lektirnih je naslova od pet do 25 po učeniku – kaže Galić te napominje da školama nedostaje i stručnih knjiga.  

Kako bi upozorili javnost na najnoviji problem, knjižničari planiraju pokrenuti potpisivanje peticije kojom od Vlade žele tražiti da djeci vrati novac prvotno namijenjen za kupnju lektire.

Ministarstvo krši zakon

U Ministarstvu tvrde da oni nisu obvezni financirati školske knjižnice, nego da je to stvar njihove dobre volje. Međutim, u članku 142. novog Zakona o odgoju i obrazovanju izrijekom stoji da se “iz državnog proračuna osiguravaju sredstva za sufinanciranje opremanja školskih knjižnica obveznom lektirom”. Isto vrijedi i za stručne knjige.

Ivana Kalogjera-Brkić

 

Izvor: www.jutarnji.hr

Poveznica: https://www.jutarnji.hr/arhiva/drzava-skolama-ne-da-ni-kunu-za-skolsku-lektiru/3978513/

Odgovori