28. 10. 2021.

Izvješće sa 6. Okruglog stola u Karlovcu

 

6. Okrugli stol s temom Školske knjižnice Karlovačke županije u Godini čitanja održan je online 26. listopada 2021. godine.

 

Cilj Okruglog stola bio je predstaviti brojne, raznolike aktivnosti koje osmišljavaju i provode školski knjižničari u suradnji s učiteljima i drugim suradnicima povodom Godine čitanja te razmijeniti iskustva i ideje za akcije poticanja čitanja. Želja organizatora je potaknuti suradnju na svim razinama te osigurati podršku osnivača i ravnatelja školskih ustanova za kontinuirano poboljšanje preduvjeta kvalitetnog rada knjižničara koje će pratiti odgovarajuće i kontinuirano financiranje školskih knjižnica. Skup je organiziran u Mjesecu školskih knjižnica, Mjesecu hrvatske knjige, u Godini čitanja  sa željom da se dodatno probudi ljubav prema čitanju i pisanoj riječi  podjednako kod djece i odraslih.

Organizatori 6. Okruglog stola su Županijsko stručno vijeće školskih knjižničara Karlovačke županije (AZOO), Županijska matična služba Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić i Podružnica Hrvatske udruge školskih knjižničara Karlovačke županije.

Okrugli stol je okupio pedesetak sudionika, knjižničara, ravnatelja te predstavnice Osnivača škola, Mariju Šćulac, pročelnicu Upravnog odjela za školstvo i Mirnu Mohorić, višu stručnu suradnicu za kulturu, tehničku kulturu i sport. Pročelnica Upravnog odjela za školstvo, Marija Šćulac pozvala je školske knjižničare da lobiraju za školsku knjižnicu u svojim školama jer su one dio škola i u njih se mora ulagati kao i u druge kabinete. Istaknula je također da Karlovačka županija sufinancira rad Bibliobusne službe Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić kako bi se zadovoljile informacijske potrebe učenika.

Na samom početku skupa predstavljeno je mrežno mjesto Školske knjižnice u Godini čitanja kojemu je cilj objediniti primjere dobre prakse i projekte na jednom mjestu. Administratorica Dragica Pršo, stručna suradnica knjižničarka u OŠ Monte Zaro iz Pule pozvala je kolege na još veći angažman oko vidljivosti rada knjižničara i školskih knjižnica.

Pročelnica Upravnog odjela za školstvo Marija Šćulac predstavila je kapitalna ulaganja u školstvo u Karlovačkoj županji. Zahvalila se školskim knjižničarima na predanom radu i najavila nastavak projekta poticanja čitanja Kažu čitaj! koji je zaustavila pandemija.

Lidija Šajatović, predsjednica Društva knjižničara Karlovačke županije, predstavila je rad i aktivnosti Društva, stručni časopis Kalibar kao i planove za budućnost. Informirala je školske knjižničare na koji način se mogu uključiti u aktivnosti Društva te dati poticaj njegovom daljnjem radu.

Školski projekt Knjiga BAŠ za mene koji se provodi u Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić u Dugoj Resi predstavila je knjižničarka Gordana Šutej. Cilj projekta je poticati čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem, privući čitanju i one koji ne čitaju ni rado ni puno i uvjeriti ih u to da se u čitanju itekako može uživati, poticati razvoj literarnog ukusa te uključiti učenike u predlaganje naslova knjiga za nabavu u školskoj knjižnici.

Goranka Braim Vlahović, predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara, u izvješću s 11. samostalnog stručnog skupa Udruge pod nazivom Na dobrobit zajednici,  pokazala je na koji način školske knjižnice rade na dobrobit profesionalnoj i široj zajednici i na koje načine surađujemo na dobrobit naših korisnika. Školski knjižničar kao odgovorni profesionalac samo suradnjom na različitim razinama postiže vidljivost svoje školske knjižnice, a udruživanjem i uključivanjem u aktivnosti koje provodi Hrvatska udruga školskih knjižničara, čini struku vidljivijom u cijeloj zajednici.

Snježana Berak iz Narodne knjižnice Petar Preradović iz Bjelovara predstavila je Plesno čitanje priča, inovativni i interdisciplinarni program čitanja priča uz plesnu interpretaciju. Projekt se većim dijelom provodi samostalno u dogovoru s knjižnicama i dječjim vrtićima s obzirom da su aktivnosti namijenjene predškolskoj djeci i osnovnoškolskom uzrastu djece.

Ivana Bašić i Iva Šišak u izlaganju naslovljenom Biblioterapijski pristup jačanju motivacije za čitanje predstavile su biblioterapiju ako interaktivnu metodu koja tekst koristi kao poticaj za razgovor i istraživanje osobnih značenja koje pridajemo tekstu.  Predstavile su dvije uspjele radionice s učenicima viših razreda osnovne škole u kojima su koristile biblioterapijske principe s ciljem poticanja razgovora koji osnažuje povezivanje s tekstom, a samim time jača i motivaciju za čitanje.

Voditeljica Županijskog stručnog vijeća Đurđa Ivković-Macut izložila je rad i aktivnosti vijeća u prošloj školskoj godini 2020./21., ukratko prikazala rezultate anketnih upitnika, mišljenja i stavove članova u vrijeme globalne pandemije COVID 19 te rada vijeća na daljinu. Osvrnula se i na održane skupove, a bilo ih je tri  i predstavila nove članice vijeća. Obavijestila je sudionike o novim stručnim usavršavanjima te prijedlozima za rad u novoj školskoj godini.

 

  

Kristina Čunović
voditeljica Županijske matične službe, Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić

Đurđa Ivković-Macut
voditeljica Županijskog stručnog vijeća školskih knjižničara Karlovačke županije

Gordana Šutej
predsjednica Podružnice Hrvatske udruge školskih knjižničara Karlovačke županije

 

Odgovori