18. 07. 2018.

Newsletter 19. 7. 2018.

 

Poštovane školske knjižničarke i knjižničari,

prije potpunog opuštanja na zasluženom ljetnom odmoru, želimo vas podsjetiti na zbivanja koja su uslijedila nakon našega posljednjeg javljanja.

16. Skupština Hrvatske udruge školskih knjižničara

Počinjemo s događajem koji je najavljen u prethodnom biltenu: u Hotelu Valamar Corinthia, u Baškoj na otoku Krku održana je 19. i 20. travnja 16. Skupština HUŠK-a.

U  radnome dijelu Skupštine usvojena su izvješća za proteklu i planovi za tekuću godinu.

Donesene su i druge bitne odluke: imenovana su nova stručna povjerenstva, usvojen Pravilnik o dodjeli Nagrade Poezija među profesijama, dogovoreno učlanjenje svih članova Hrvatske udruge školskih knjižničara u Međunarodnu udrugu školskih knjižničara (IASL) u svojstvu pridruženih članova i jednoglasno usvojen prijedlog prema kojemu svi umirovljeni članovi Hrvatske udruge školskih knjižničara postaju naši počasni članovi i tako ostaju i dalje uključeni u profesionalnu zajednicu.

Svečani dio Skupštine, s dodjelom Nagrade Višnja Šeta, održan je 20. travnja. Večer je zasluženo pripala ovogodišnjim slavljenicima, dobitnicima Nagrade Višnja Šeta

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Snježani Vrbanec iz Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba, njen dugogodišnji rad predstavila je Anica Tkalčević, a slavljeničko ozračje upotpunio je glazbeni program nagrađivanih gitaristica Lucije Števčević i Vanese Iličić, učenica njene škole.

Alida Devčić Crnić iz riječke Osnovne škole Podmurvice i Denis Vincek iz Osnovne škole Ante Kovačića iz Zlatara dobitnici su nagrade za proteklu, 2017. godinu, a više o njima saznali smo iz zanimljivih predstavljanja.

Noć knjige

Burno i aktivno proljeće nastavljeno je uspješnom suradnjom s Hrvatskom zajednicom nakladnika i knjižara i organizatorima manifestacije Noć knjige. Suradnja je uspjela značajno povećati vidljivost školskih knjižnica u javnosti, o školskim knjižnicama se govorilo i na svečanom otvorenju Noći knjige 23. travnja, točno u podne, u velikoj auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice; na otvorenju su predstavljeni i rezultati natječaja Ubaci knjigu u vremenski stroj koja je i provedena u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara, a suradnja je uspjela motivirati školske knjižničare na 100% veći odziv u toj manifestaciji. Trajan zapis suradnje vidljiv je i u digitalnoj izložbi najuspjelijih učeničkih radova.

Hrvatska i Dubrovnik predstavljeni su kao domaćini konferencije 2019. godine

Početkom svibnja, za vrijeme održavanja Svjetskog kongresa školskih knjižničara (IASL  2018.), pred prepunom Kristalnom dvoranom Kongresnog centra Hotela Hilton u Istanbulu predstavljeni su Hrvatska i Dubrovnik kao domaćini konferencije 2019. godine. Kratkom prezentacijom koja prikazuje Hrvatsku i Dubrovnik kao mjesta zavidne prirodne ljepote, ali i zavidnog doprinosa svjetskoj zajednici, prisutnim kolegama i uzvanicima predstavila je predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara Vanja Jurilj. Prema reakcijama publike i kasnijim komentarima, Dubrovnik će od 21. do 25. listopada 2019. godine zaista biti mjesto u kojem školski knjižničari svijeta žele biti – treba još pridobiti i školske knjižničare Hrvatske!

Rad na poboljšanju zakonskog okvira rada školskih knjižničara i statusa školskih knjižnica

Nakon upita i prijedloga mnogih kolega i održanih savjetovanja članova Upravnoga odbora Hrvatske udruge školskih knjižničara, upućen je dopis nadležnim ministarstvima i Hrvatskome knjižničnome vijeću s molbom za povlačenje Prijedloga zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti iz dalje procedure i za izradu novoga nacrta. Također smo dopisom Hrvatskome zavodu za knjižničarstvo reagirali na prekratak rok za prikupljanje statističkih podataka o školskim knjižnicama.

Osmi samostalni stručni skup Hrvatske udruge školskih knjižničara: Sva lica školskih knjižnica

U tijeku su i pripreme za osmi samostalni stručni skup Hrvatske udruge školskih knjižničara koji će se pod nazivom Sva lica školskih knjižnica  održati 19. i 20. listopada 2018. godine na otoku Braču. Skupom se, prema dobroj tradiciji, obilježava Međunarodni mjesec školskih knjižnica i progovara o aktualnim temama školskoga knjižničarstva. Naziv obuhvaća podteme Skupa: otočke knjižnice, knjižnice na području posebne državne skrbi, područne knjižnice, specifične usluge školskih knjižnica za pripadnike nacionalnih manjina, rad školskih knjižnica u školama/ustanovama za učenike s posebnim potrebama i darovite učenike. Iscrpnije informacije i otvaranje prijava na Skup možete očekivati početkom nove školske godine.

Svi članovi Hrvatske udruge školskih knjižničara postali su pridruženi članovi IASL-a

Kako bismo poboljšali suradnju s međunarodnom zajednicom školskih knjižničara i pružili pogodnosti našim članovima, potpisali smo partnerski ugovor s Međunarodnom udrugom školskih knjižničara (IASL-om) prema kojem svi članovi Hrvatske udruge školskih knjižničara postaju njeni pridruženi članovi. Pridruženo članstvo podrazumijeva mogućnost pristupa sadržajima predviđenim samo za članove (members only), povlaštene kotizacije za stručne skupove u organizaciji IASL-a i pristup redovitom biltenu (newsletteru).

Kako bi se sve pogodnosti toga članstva mogle i ostvariti, potrebno je dobiti korisničko ime i lozinku za pristup.  U skladu s odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka (EU) 2016/679, pristupni podatci bit će poslani svim članovima nakon davanja privole za slanje tih podatka na aktualnu adresu e-pošte.

Molimo sve vas koji članove se slažete s načinom na koji Udruga brine o zaštiti osobnih podataka da ispune Izjavu o privatnosti kako bismo vam mogli slati newsletter.

Dodatne pogodnosti za članove

U suradnji s lancem knjižara Hoću knjigu osiguran je popust za članove Hrvatske udruge školskih knjižničara u svim njihovim knjižarama, a ostvaruje se pokazivanjem članske iskaznice.

Podsjetnik za plaćanje članarine

Članove koji to još nisu učinili, ljubazno podsjećamo i pozivamo na plaćanje članarine za 2018. godinu kako bi nesmetano mogli koristiti sve pogodnosti članstva.

Članarinu možete bez provizije uplatiti u svim poslovnicama Erste banke (uz napomenu da uplaćujete kao polog utrška), s minimalnom provizijom putem internetskog bankarstva, a u ostalim poslovnim bankama, pošti i poslovnicama FINA-e, uz njihove redovne provizije.

Nakon svih lijepih vijesti, želimo vam ugodno i opuštajuće ljeto i mirno more!

 

Upravni odbor i Predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara

 

Partneri:


logo-skolska-knjiga logo-naklada-ljevak
logo-alfa logo-lektira
logo-mozaik-knjiga

Odgovori