23. 12. 2016.

Newsletter 23. 12. 2016.

 

Poštovane školske knjižničarke i  školski knjižničari,
drage kolegice i kolege,

prije čestitke, želimo vas podsjetiti na najznačajnije događaje vezane uz rad Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Znakovita misao Harolda Howea Ono što škola misli o svojoj knjižnici, mjerilo je onoga što misli o obrazovanju, otvorila je 2016. godinu.

U duhu te misli pokrenuli smo  niz aktivnosti kojima je cilj uređenje politike redovitoga financiranja školskih knjižnica do ispunjenja barem minimalnoga standarda. Uputili smo dopise na nekoliko adresa gradova osnivača (http://www.husk.hr/molba-za-namjensko-financiranje-skolskih-knjiznica-ciji-je-osnivac-grad-varazdin/), a nakon formiranja nove Vlade i Ministru znanosti i obrazovanja (http://www.husk.hr/dopis-ministru-baresicu-namjenska-sredstva-za-financiranje-skolskih-knjiznica/).

Knjižna booka

Po drugi put uspješno smo organizirali veliku svečanost povodom Međunarodnoga dana dječje knjige pod nazivom Knjižna booka i u velikoj auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice pokazali da djeca još uvijek čitaju, čitaju naglas, čitaju s užitkom i pritom se dobro zabavljaju. Kako je ta Booka odjeknula u Hramu tišine možete pročitati i pogledati na poveznici http://www.husk.hr/knjizna-booka-iz-hrama-tisine/.

Skupština i dodjela Nagrade Višnja Šeta

U Zadru 8. travnja 2016. godine održali smo 14. Skupštinu Hrvatske udruge školskih knjižničara. Skupština je bila izborna, za predsjednicu Udruge izabrana je Vanja Jurilj, za prvu dopredsjednicu Anica Tkalčević, a za drugu dopredsjednicu Korina Udina. U Upravni odbor izabrani su: Tanja Radiković, Bojana Beata Doko, Goranka Braim Vlahović i Vedran Škarica.

U svečanome dijelu Skupštine dodijeljena je Nagrada Višnja Šeta ovogodišnjim dobitnicama: Biserki Sinjerec, Koraljki Mahulja Pejčić i Zdenki Bilić (http://www.husk.hr/odrzana-14-skupstina-clanova-hrvatske-udruge-skolskih-knjiznicara/).

Polugodišnji sastanak članova IFLA-ine Sekcije za školske knjižnice

Hrvatska udruga školskih knjižničara je, uz pomoć partnera, bila  organizator, a grad Zagreb domaćin, Polugodišnjem sastanku članova IFLA-ine Sekcije za školske knjižnice. Na sastanku se raspravljalo o daljnjim strategijama razvoja školskoga knjižničarstva. Dio sastanka  bio je predviđen za susret sa školskim knjižničarima Hrvatske. Na tome dijelu sastanka, članovi IFLA-ine Sekcije za školske knjižnice predstavili su stanje školskoga knjižničarstva u zemljama iz kojih su došli: http://www.husk.hr/odrzan-sastanak-iflaine-sekcije-za-skolske-knjiznice-u-zagrebu/

47. IASL-ova konferencija

Tijekom ljeta održana je 47. Konferencija školskih knjižničara svijeta na kojoj su imenovani novi članovi Upravnoga odbora Međunarodne udruge školskih knjižničara. Predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara Vanja Jurilj imenovana je predsjednicom IASL-e za Europu.

 

Međunarodni mjesec školskih knjižnica

Uz sve navedene događaje provodile su se i pripreme za naš stručni skup koji organiziramo svake godine povodom Međunarodnoga mjeseca školskih knjižnica. Udruga organizira skup svake godine u drugome gradu s ciljem da pruži potporu radu kolega sustručnjaka upravo u tome dijelu Lijepe Naše i progovori o temi koja se aktualnošću i značajem nametne kao bitna za rad školskih knjižnica.

Šesti samostalni stručni skup Hrvatske udruge školskih knjižničara

Šesti samostalni stručni skup Hrvatske udruge školskih knjižničara održan je u Rijeci 21. i 22. listopada 2016. godine. Naziv Skupa bio je Čitanje i odrastanje Koncept stručnoga programa bio je protkan različitostima, različitim pogledima na temu različitih profesija izlagača, različitim mjestima izlaganja jer je Rijeka grad koji nosi titulu Europske prijestolnice kulture 2020. i naziv Luka različitosti. Izvješće može biti podsjetnik onima koji su bili na Skupu, a ostalima poticaj za dolazak na neki drugi skup u našoj organizaciji: http://www.husk.hr/odrzan-6-samostalni-strucni-skup-citanje-i-odrastanje/.

 

Aktivnosti podružnica

Aktivnosti u podružnicama i ove godine bile su raznovrsne, neke već možemo nazvati i tradicionalnima.

Međuškolski književni kviz 2016. godine održao se šesti put zaredom. Namijenjen je učenicima petih razreda Bjelovarsko-bilogorske županije: http://www.husk.hr/meduskolski-knjizevni-kviz-2016/.

Povodom obilježavanja Međunarodnoga dana dječje knjige podružnice Hrvatske udruge školskih knjižničara Osječko-baranjske županije i Vukovarsko-srijemske županije održale su svečanost dodjele nagrada za Natječaj za školske knjižnice Stvarajmo kreativno! http://www.husk.hr/rezultati-natjecaja-stvarajmo-kreativno/.

Članovi Podružnice Hrvatske udruge školskih knjižničara Varaždinske i Međimurske  županije su po peti put učili i uživali U dobrome društvu: http://www.husk.hr/podruznica-husk-a-srednjih-skola-grada-zagreba-zagrebacke-i-krapinsko-zagorske-zupanije-3/.

Jedna od zapaženijih i najstarijih aktivnosti HUŠK-a svakako je organizacija okrugloga stola na Interliberu. Ovogodišnji jubilarni 10. okrugli stol Hrvatske udruge školskih knjižničara bio je posvećen temi bestselera. Ugledni gosti bili su (http://www.husk.hr/deseti-okrugli-stol-husk-a-na-interliberu/.

Pitanjima: Kako potaknuti aktivno, istraživačko učenje u školi? Kako potaknuti suradnju učitelja i knjižničara? Kako suradnju uspješno i trajno provoditi? bavilo se pedesetak sudionika okrugloga stola pod nazivom Školska knjižnica – ključno mjesto suradnje u suvremenoj školi održanoga u OŠ Dubovac u Karlovcu 4. studenoga 2016. godine. Skup su organizirali podružnice Hrvatske udruge školskih knjižničara Karlovačke županije, Županijska Matična služba Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić, Karlovac i  ŽSV-e školskih knjižničara Karlovačke županije. (http://www.husk.hr/skolska-knjiznica-kljucno-mjesto-suradnje-u-suvremenoj-skoli/).

Nove aktivnosti
U suradnji s Ogrankom Matice Hrvatske u Koprivnici i udrugom Podravski zvon uključili smo se i u organizaciju literarnoga natječaja Kanižajada Limačijada koji je već  prve godine potaknuo i zainteresirao mnoge: http://www.husk.hr/rezultati-literarnog-natjecaja-kanizajada-limacijada-2016/

Preporuke za nabavu
Kolegama i kolegicama iz srednjih škola Grada Zagreba, koji su dobili dodatna sredstva za nabavu knjižnične građe, kao i svima kojima je preostalo novca za tu namjenu, preporučujemo da se obrate našim partnerima koji su za njih pripremili prigodnu ponudu! 

Ponude izdavača za školske knjižnice
Školska knjiga d.o.o. – ponuda
Alfa d.d. – ponuda
Katarina Zrinski d.o.o. – lektira OŠ, lektira SŠ, priručnici OŠ, priručnici SŠ
Mozaik knjiga d.o.o. – ponuda
Lektire d.o.o. – ponuda
Dominović – ponuda

Čestitka
Svima želimo sretne blagdane te uspješnu novu 2017. godinu, na osobnom i poslovnom planu!

cestitka-bozic-nova-godina-2016

Partneri:
logo-skolska-knjiga logo-alfa logo-mozaik-knjiga logo-katarina-zrinski logo-lektira logo-lektira

Odgovori