29. 09. 2017.

Newsletter 30. 9. 2017.

 

Sjećamo se ljeta, ulazimo u jesen!

Zbog kiša smo zaboravili na ljeto, a ono je još donedavno bilo s nama! A za Hrvatsku udrugu školskih knjižničara to je bilo ljeto vrijedno pamćenja. Najprije stoga što su na Svjetskom kongresu školskih knjižničara održanom od 5. do 7. kolovoza 2017. u Long Beachu, SAD, bila predstavljena tri stručna rada iz Hrvatske vezana uz istraživanja u području školskoga knjižničarstva, a drugi razlog, ali zato ne manje važan,  je službena objava i potpisivanje ugovora o organizaciji Svjetskoga kongresa školskih knjižničara 2019. godine u Dubrovniku! Smatramo da su i jedno i drugo postignuće u isto vrijeme priznanje za dosadašnji rad i motivacija za dalji razvoj!

Ljeto je tek prošlo, a listopad je već pred nama! Listopad je Međunarodni mjesec školskih knjižnica (International School Library Month – ISLM), mjesec u kojemu školski knjižničari diljem svijeta nastoje skrenuti pozornost na važnu ulogu koju školske knjižnice imaju u odgoju i obrazovanju mladih. Mjesec listopad idealan je za pozivanje učenika u školske knjižnice i istraživanje blaga koje je u njima skriveno. Knjižničare ohrabrujemo da organiziraju aktivnosti kojima će pokazati, i svojoj školi i lokalnoj zajednici, koliko je značajna uloga školske knjižnice u preobrazbi učenja, i to naročito danas, u vrijeme modernih tehnologija.

Ovogodišnji moto proslave je Povezivanje zajednica i kultura (Connecting Communities and Cultures).

Pozivamo sve školske knjižničare da na svečani način obilježe Međunarodni mjesec školskih knjižnica. Mnoštvo ideja za aktivnosti možete pronaći u aktualnim pozivima na našim mrežnim stranicama, kao i na mrežnim stranicama IASL-a.

Izvješća o provedenim aktivnostima, zajedno s fotografijama i prijevodom na engleski jezik, možete poslati na adresu administratora mrežnih stranica: vskarica@gmail.com. Sav materijal će biti objavljen na mrežnim stranicama Hrvatske udruge školskih knjižničara i biti poslan na objavu na mrežne stranice Međunarodne udruge školskih knjižničara (IASL).

 

Samostalni stručni skup HUŠK-a, kojim redovito obilježavamo Međunarodni mjesec školskih knjižnica, održat će se ove godine u Karlovcu 20. i 21. listopada. Naziv Skupa je Susret znanja na susretištu rijeka, a bavit će se ulogom školskih knjižnica i knjižničara u podučavanju prirodnih znanosti. Već smo dobili mnoge pohvale za kvalitetan program Skupa i to je dovoljan razlog za naš srdačan poziv da na njemu i Vi  sudjelujete.

Proslavu Međunarodnoga mjeseca školskih knjižnica i Mjeseca hrvatske knjige nastavljamo slaviti darujući knjige! Hrvatska udruga školskih knjižničara, u suradnji s partnerima Sajmom knjiga Interliber i Zajednicom nakladnika Hrvatske, organizira akciju darivanja knjiga – Knjigodar.  Za vrijeme svakoga Interlibera bit će prikupljene i darovane knjige jednoj školskoj knjižnici koja samostalno nema uvjeta za  kvalitetnu obnovu ili dopunu knjižne građe. Cilj aktivnosti je podizanje svijesti o važnosti školskih knjižnica i značaja kvalitetnoga i aktualnoga knjižničnog fonda za izgradnju društva znanja i pozitivnih humanističkih vrijednosti.

Svečanost predaje prikupljenih knjiga održat će se u petak, 10. studenoga, nakon tradicionalnoga okruglog stola Hrvatske udruge školskih knjižničara. Tema ovogodišnjega okrugloga stola je Moć knjige – gospodarski i kulturni aspekti nakladničke i knjižničarske djelatnosti.

Iako je uvijek važno dostojno obilježiti naš rad, čini nam se da međunarodni uspjesi naše strukovne zajednice i brojne aktivnosti pružaju ove jeseni obilje razloga za dodatno svečano ozračje!

Pridružite nam se!
 

Upravni odbor Hrvatske udruge školskih knjižničara

Partneri:


logo-skolska-knjiga logo-naklada-ljevak
logo-alfa profil-klett.
logo-katarina-zrinski logo-alka-script
logo-lektira logo-lektira
logo-mozaik-knjiga

Odgovori