05. 03. 2019.

Noć knjige 2019. – Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa

Dragi prijatelji knjige,

s veseljem vam najavljujemo ovogodišnju Noć knjige, osmu po redu, koja će održati u utorak, 23. travnja. Riječ je o manifestaciji kojom nastojimo dati kreativan poticaj čitanju, promociji knjige te razgovoru o njezinu statusu i važnosti u suvremenom društvu. Povod za to pružaju nam Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Šušur u Noći knjige

Kao i do sada, želja nam je da se na taj dan, u dnevnim ili večernjim satima, u knjižarama, antikvarijatima, knjižnicama, različitim institucijama te u svim ostalim prostorima „prijatejima knjige“, kao i u javnome prijevozu, organiziraju razna događanja: predstavljanja knjiga, javna čitanja, druženja s autorima, radionice i sl., s ciljem da oči javnosti usmjerimo na knjigu, kako bi nas ljubav prema njoj još više međusobno povezala.

Posebna nam je želja da Noć knjige u 2019. zaživi na ulicama, trgovima i u kvartovima, stoga pozivamo mjesne odbore širom Hrvatske da se povežu s lokalnim udrugama i organizacijama (turističke zajednice, knjižnice, škole, vrtići, starački domovi…) te organiziraju druženja s piscima, prevoditeljima, ilustratorima, umjetnicima, glazbenicima iz kvarta, potaknu razmjenu knjiga, organiziraju javna čitanja, okupe se oko mjesta gdje postoje spomenici likovima ili piscima, ožive ih i stvore jedinstven „šušur“ u Noći knjige.

Prijava programa

Programi u Noći knjige 2019. moći će se prijaviti od 11. do 29. ožujka 2019. putem prijavnice koja će biti dostupna na internetskoj stranici Noći knjige, o čemu ćemo vas dodatno obavijestiti.

Pozivamo vas da redovito pratite aktivnosti na internetskoj stranici i Facebook stranici Noći knjige jer ćemo, kao i uvijek, pripremiti i mnoštvo drugih zanimljivosti i iznenađenja.

Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa

U Noći knjige 2019. pozivamo vas da posebnu pozornost posvetite temi „Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa“ .

Vrijeme prolazi, svijet se mijenja. Ipak, oni ne stare. Inspiriraju nas, vesele, potiču na razmišljanje i djelovanje. Oni su naši omiljeni likovi, naši junaci. Rođeni u bajci, basni, romanu, priči ili stripu, obilježili su naše odrastanje i bez njih ništa ne bi bilo isto – kultura, svakodnevica – pa ni mi sami. U Noći knjige 2019. pozivamo ih u goste. Prisjećamo se likova koji su nam bili važni, s kojima smo se mogli poistovjetiti, likova s kojima smo odrastali, putovali i otkrivali nepoznate krajeve, rješavali najteže zadaće, dokazivali se na testu hrabrosti, domišljatosti, upornosti… Istražujemo kako su nas inspirirali i nadahnjivali te oblikovali naše živote. Pitamo se zašto su nam književni likovi važni i kako nam fikcija pomaže da se nosimo s izazovima stvarnog svijeta.

Povod za promišljanje o našim najdražim fiktivnim likovima i herojima pruža nam i niz obljetnica koje brojimo u ovoj godini: 180 godina od objavljivanja romana Junak našeg doba, 80 godina izlaženja Marvelovih stripova, 50 godina izlaženja Alana Forda, 90 godina od prve pojave Popaja, 50 godina od rođenja i 20 godina od smrti Edvina Biukovića i dr.

Svaki od ovih čudesnih likova krije poneko iznenađenje, svoje vlastite tajne i obrate sudbine koji nas mogu šokirati ili zadiviti. Jesmo li stoga ipak nešto naučili? Ili shvatili da su naši omiljeni likovi daleko slojevitiji nego što smo mislili i da nisu samo zaslužni za prodaju knjiga i filmova, nego i za poticanje razvoja tehnologije, društvenih promjena te za oblikovanje kulture i svakodnevnog života? (Iz Pogovora knjige 101 najutjecajniji lik koji nikada nije živio)

Noć knjige za školarce

S obzirom na to da nam ovogodišnja Noć knjige „pada“ u vrijeme školskih praznika, za mlade entuzijaste pripremamo poseban natječaj: pozivamo ih da razmisle o svojim omiljenim likovima i razlozima zašto su im dragi. Svoju viziju boljeg svijeta, koji će im njihovi junaci pomoći graditi, moći će predstaviti putem natječaja koji će se provesti u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara. Detalji o natječaju bit će uskoro dostupni na internetskoj i Facebook stranici Noći knjige, kao i na mrežnoj stranici Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Noć knjige – most za generacije

Tema naših najdražih likova i junaka prilika je i za međugeneracijska druženja. Svojim postojanjem oni brišu vremenske, ali i mnoge druge razlike. Mnogo je toga što im želimo reći, a bez sumnje nam i oni štošta toga žele poručiti. U Noći knjige 2019. o njima želimo potaknuti plodan međugeneracijski dijalog. Stoga upitajte svoje prijatelje, mlađe i starije bližnje: kojih se knjiga i likova najradije sjećaju i zašto? Jesu li poruke njihovih uzora primjenjive i danas? I na koncu, imamo li danas iste heroje koje su imali naši mame, tate, djedovi i bake, poistovjećujemo li se s njima ili pak imamo neke nove junake?

Organizatori Noći knjige 2019. su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Noć knjige 2019.

E-pošta: info@nocknjige.hrnocknjige@nocknjige.hr

Internetska adresa: http://nocknjige.hr

Facebook: https://www.facebook.com/nocknjige.hr

Odgovori