25. 04. 2019.

Noć knjige 2019.

U utorak 23. travnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu svečano je otvorena Noć knjige 2019. Uz veliki broj uzvanika i predstavnika medija, službeno je otpočela najmasovnija manifestacija posvećena knjizi u Republici Hrvatskoj.

Okupljenima se u ime glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu obratila mr. sc. Blaženka Peradenić-Kotur, iznoseći zadovoljstvo podatkom da se Noć knjige osmi put zaredom otvara u najvećoj hrvatskoj knjižnici. U ime Organizacijskoga odbora Noći knjige govorio je Slavko Kozina, novi predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore. Ministrica znanosti i obrazovanja dr. sc. Blaženka Divjak podsjetila je na podatak da je Ministarstvo znanosti osiguralo više od 5 milijuna kuna za školske knjižnice, a da će sredstva za njih, u iznosu većem od 37 milijuna kuna, u sljedeće dvije godine biti povučena i iz Europskoga socijalnog fonda. Kao predstavnik Ministarstva kulture Republike Hrvatske i posebni izaslanik predsjednika Vlade Skupu se obratio i državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak.

Na svečanome otvorenju Noći knjige tradicionalno su predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj koje je za Noć knjige provela agencija Kvaka. U njima osobito rastužuje podatak da je čitanost knjiga u Hrvatskoj znatno smanjena. U 2018. godini 56 posto ispitanika pročitalo je barem jednu knjigu u prethodnih godinu dana, a 2019. godine to je isto učinilo svega 42 posto. U padu je i posudba knjiga u knjižnici, dok kupovina knjiga ipak bilježi porast.

Zaštitni je znak ovogodišnje Noći knjige Knjigomir – junak s posebnim moćima koje je stekao zahvaljujući čitanju. Upravo je Knjigomir bio poseban gost svečanoga otvorenja Noći knjige, a okupljenima je prenio poruku o tome zašto su knjige bitne i zašto ih moramo čitati.

Otvorenje Noći knjige bilo je prilika i za dodjelu nagrada pobjednicima likovno-literarnoga natječaja Koji si ti lik?!. Nagradu pobjednicima uručila je Vanja Jurilj, predsjednica Povjerenstva za dodjelu nagrada i predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara, koja je provela ovaj natječaj za Noć knjige 2019.

Svečano događanje završeno je Knjigomirovom pjesmom Moć knjige, a po njezinu završetku mnogi su iskoristili priliku za fotografiranje s ovim junakom, čiji su put s dalekoga planeta načitanih imena Libromeda ilustrirali Josip Sršen i Sebastijan Čamagajevac. Njihove ilustracije, kao i nagrađene stripovne radove školaraca, posjetitelji su mogli pogledati u prigodnoj izložbi na svečanome otvorenju. Domaće craft pivo posjetiteljima je osigurala Primarius craft pivovara.

Uoči svečanoga otvorenja Noći knjige 2019. u emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su Knjigomir – junak s posebnim moćima koje je stekao zahvaljujući čitanju te Dobrila Zvonarek, djelatnica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te jedna od organizatorica manifestacije. Na Blogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu donosimo i Knjigomirovo obraćanje sudionicima Noći knjige 2019.

Izvor: https://www.nsk.hr/
Poveznica: https://www.nsk.hr/noc-knjige-2019-otvorena-u-nsk/

Odgovori