Vanja Jurilj

Vanja Jurilj, dipl. komp. i dipl. knjiž.
Hrvatska udruga školskih knjižničara
Kontakt: vanja.jurilj@gmail.com
http://www.husk.hr

Životopis

Vanja JuriljNakon završetka studija bibliotekarstva i komparativne književnosti 1987. godine u Sarajevu radila je u novinarstvu, marketingu i informatici. Od 1995. zaposlena je kao knjižničarka, najprije kao knjižničarka -informatorica u Knjižnicama grada Zagreba, posljednjih 20 godina u OŠ Antuna Mihanovića u Zagrebu kao školska knjižničarka. U radu u školskoj knjižnici koristi sva znanja i vještine stečene obrazovanjem, raznorodnim, međusobno nadopunjujućim, poslovima koje je radila i stalnim stručnim i osobnim usavršavanjem. Autorica je nekoliko školskih projekata. Na Svjetskom kongresu školskih knjižničara u Padovi 2009. godine predstavila je autorski projekt Zapazi, izrazi, promijeni koji provodi u svojoj knjižnici s ciljem da kod učenika potiče i razvija aktivan međuodnos: pojedinac – okruženje – društvo. S predavanjem Sreća kao pedagoški cilj sudjelovala je i na Svjetskom kongresu školskih knjižničara u Dohi 2012. godine.

Od 2007. godine se aktivno uključila u rad Hrvatske udruge školskih knjižničara u okviru marketinškog tima za promjenu percepcije školskog knjižničara. Od 2008. do 2010. godine je bila dopredsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara a od travnja 2010. godine je njena predsjednica. U društvenom trenutku u kojima su uobičajeni načini funkcioniranja i financiranja školskih knjižnica prestali biti djelotvorni, cilj joj je osmisliti projekte i izgraditi nove suradničke i interesne mreže kojima će Hrvatska udruga školskih knjižničara usmjeriti školsko knjižničarstvo k drugačijim, nadajmo se i kvalitetnijim, načinima rada.

U okviru aktivnosti za Hrvatsku udrugu školskih knjižničara organizirala je i vodila nekoliko okruglih stolova na aktualne teme iz školskog knjižničarstva: Financiranje školskih knjižnica, Školska knjižnica budućnosti, Marketing u školskoj knjižnici, Knjiga i drugi medijiLektira – pomoć ili odmoć u poticanju čitanja i E-lektire, Moć knjige…

Na okruglom stolu o slobodnom pristupu informacijama 2010. godine na temu Utjecaj globalne ekonomske krize na knjižnice i slobodan pristup informacijama u organizaciji Hrvatskog knjižničnog društva održala je izlaganje na temu Zagovaranje školskih knjižnica. Pokrenula je projekt promjene vizualnog identiteta Udruge, nove mrežne stranice. S kolegicom Anom Saulačić pokrenula je i održavanje stručnih skupova u samostalnoj organizaciji Hrvatske udruge školskih knjižničara, do sada su održani stručni skupovi Horori a priori: knjige o kojima se ne govori a tražene su u školskim knjižnicama u Splitu 2011.,  Školske knjižnice: ključ za prošlost, sadašnjost i budućnost u Zagrebu 2012. godine,  Znanje koje gradi mostove: jedan prilog međusobnom razumijevanju i toleranciji u Vukovaru 2013. godine, Sine qua non školskoga knjižničarstva u Zadru 2014. godine, Odakle dolazimo? Kamo idemo? – Reforma obrazovanja i uloga školske knjižnice u Varaždinu 2015. godine, Čitanje i odrastanje u Rijeci 2016. godine, Susret znanja na susretištu rijeka – Uloga školske knjižnice u potpori prirodoslovnom području znanja u Karlovcu 2017. godine, Sva lica školskih knjižnica na Braču 2018. godine.

Organizatorica je i Svjetskog kongresa školskih knjižničara (IASL 2019) održanoga u listopadu 2019. godine u Dubrovniku. To je stručni skup na najvišoj razini ikada održan u našem knjižničnom i obrazovnome sustavu.

Sudjelovala je u izradi novoga Standarda za školske knjižnice i bila članica Tima za izradu Strategije hrvatskoga knjižničarstva od 2015. do 2020. godine.

Dobitnica je Nagrade Višnja Šeta za poseban doprinos školskome knjižničarstvu u 2013. godini.

Od 2015. godine članica je IFLA-ine Sekcije za školske knjižnice, od 2016. godine predsjednica Međunarodne udruge školskih knjižničara (IASL) za Europu, a od 2019. godine članica je Hrvatskoga knjižničnoga vijeća.