16. 04. 2019.

Pobjednici natječaja Koji si ti lik?!

 

Pobjednici natječaja Koji si ti lik?!

Povodom manifestacije Noć knjige 2019. Organizacijski odbor Noći knjige u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara organizirao je nagradni natječaj Koji si ti lik?!

Tema je odabrana u skladu s temom ovogodišnje Noći knjige – ove godine značajne rođendane slave naši najdraži likovi i heroji: prošlo je 180 godina od objavljivanja romana Junak našeg doba, 90 godina od prve pojave Popaja, 80 je godina izlaženja Marvelovih stripova, 50 godina izlaženja Alana Forda

Državni natječaj za literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola provela je Hrvatska udruga školskih knjižničara u suradnji sa stručnim suradnicima školskim knjižničarima.

Na natječaj su pristigla 72 litararna rada i 81 strip iz 78 osnovnih i srednjih škola Hrvatske i jedne hrvatske osnovne škole iz Luksemburga.

Tročlano Povjerenstvo za odabir najboljih literarnih radova sastavljeno od predstavnika organizatora u sastavu: Vanja Jurilj (predsjednica Povjerenstva, Hrvatska udruga školskih knjižničara), Sanja Repanić Blažičko (Knjižnice grada Zagreba) i Ivana Radenović (Knjižnice grada Zagreba), od pristiglih je radova odabralo tri rada koji prema kriterijima originalnosti ideje i kvaliteti ostvaraja najbolje prikazuju zadanu temu.

Nagrade za najbolji literarni rad dodijeljene su u trima kategorijama:

  1. učenički radovi osnovnih škola (od 1. do 4. razreda)

Da sam Palčica, Laura Gotovac, 4. razred OŠ Mihaela Šiloboda, Sveti Martin pod Okićem, knjižničar/mentor: Ivana Planinšek

  1. učenički radovi osnovnih škola (od 5. do 8. razreda)

Susret, Iva Beraković, 8. razred OŠ Vladimir Deščak, Sveta Nedjelja, knjižničar/mentor: Mara Jularić

  1. učenički radovi srednjih škola

Kompletno i sretno, Nina Matanović, 1. razred Gimnazije Županja, Županja, knjižničar/mentor: Ivana Marić Damjanović

Tročlano Povjerenstvo za odabir najboljih stripova u sastavu: Josip Sršen (autor stripa, predsjednik Povjerenstva), Ivana Radenović (Knjižnice grada Zagreba) i Jelena Šaban (Hrvatska udruga školskih knjižničara), od pristiglih je radova odabralo tri rada koji prema kriterijima originalnosti ideje i kvaliteti ostvaraja najbolje prikazuju zadanu temu.

Nagrade za najbolji strip dodijeljene su u trima kategorijama:

  1. učenički radovi osnovnih škola (od 1. do 4. razreda)

Spiderman Gladni, Matej Lovrić, 4. razred OŠ Vilima Korajca, Kaptol, knjižničar/mentor: Alenka Šljivečka

  1. učenički radovi osnovnih škola (od 5. do 8. razreda)

Zločin vremena, Paula Širok, 8. razred OŠ Mursko Središće, stručni suradnica knjižničarka: Leona Jug

  1. učenički radovi srednjih škola

Batman profesor, Sandro Savi, 2. razred Elektrotehničke i ekonomske škola Nova Gradiška, stručna suradnica knjižničarka: Angelina Bijelić

Pobjednici natječaja Koji si ti lik?!

Nagrađeni stripovi bit će izloženi na otvorenju ovogodišnje manifestacije Noć knjige, u utorak, 23. travnja u 12 sati u auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, kada će se održati i svečana dodjela nagrada.

NAGRADE, NAGRADE!

Nagrade u vidu vrijednih i prikladnih poklon paketa knjiga našim su mladim dobitnicima osigurali nakladnici: Profil, Školska knjiga, Mozaik knjiga, Fibra, Matica hrvatska – ogranak Bizovac i Planetopija.

Školske knjižnice koje su pobjedničke radove prijavile na natječaj bit će nagrađene godišnjim pretplatama na časopise Moj PlanetPrvi izbor, Radost, Smib i Modra Lasta koje su osigurali izdavači Mozaik knjiga, Večernji list Školska knjiga, dok su izdavačke kuće Meridijani Bug osigurale godišnje pretplate za istoimene časopise namijenjene srednjoškolskim knjižnicama.

Svim sudionicima i njihovim školskim knjižničarima  zahvaljujemo na sudjelovanju, a pobjednicima i njihovim mentorima čestitamo! 

Vidimo se na Noći knjige!

Nagrađeni stripovi:

Matej Lovrić

Paula Širok

Sandro Savi

Odgovori