24. 04. 2013.

Postignuti početni dogovori o izradi nacionalne strategije čitanja

Tribinom “Knjigovornica” u NSK počela “Noć knjige”

Početni dogovori o izradi nacionalne strategije čitanja su postignuti, a 10. svibnja počet će operacionalizacija, najavila je glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) Dunja Seiter Šverko na tribini Knjigovornica – razgovor o načinima poticanja čitanja. Time je u toj središnjoj hrvatskoj knjižnici počela manifestacija Noć knjige.

Do jedan sat poslije ponoći trajala je manifestacija koju su lani potaknuli Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruga Knjižni blok. Ove će se godine održati u više od stotinu gradova i mjesta u Hrvatskoj. Suorganizatori su NSK, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info. Realizaciju ovogodišnjega programa financijski su pomogli ZANA i Ministarstvo kulture. Na svečanom otvorenju bio je pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević.

Sadržajni uvod u tribinu dala je predstavnica agencije GfK-a Tamara Kraus, koja je predstavila rezultate istraživanja o knjizi u Hrvatskoj što ih je GfK proveo u ožujku ove godine na tisuću ispitanika starijih od 15 godina. Uz napomenu da su prošle godine građani pročitali gotovo 8,7 milijuna knjiga, što znači da je u prosjeku svaki hrvatski građanin pročitao dvije knjige, istaknula je kako je to istraživanje pokazalo da 46 posto građana knjige uopće ne zanimaju. I dok je taj postotak konstantan u odnosu na istraživanja iz 2011. i 2005., broj građana koji knjige ne kupuju zbog financijskih razloga porastao je na 33 posto, a 2011. bilo ih je 24 posto.

Zoran Velagić s osječkoga Filozofskog fakulteta posebice se osvrnuo na dio GfK-ova istraživanja o e-knjizi, prema kojemu čak 36 posto ljudi nema uređaj koji bi im omogućio čitanje e-knjige. Rekao je da u Hrvatskoj ne postoji tržište e-knjiga, među ostalim, i zbog poreza od 25 posto.

Glavni urednik portala za knjigu Moderna vremena Info Nenad Bartolčić zabrinut je što je GfK-ovo istraživanje pokazalo da samo 19 posto građana kupuje knjige, a prije godinu i pol bilo ih je 31 posto. Podsjetio je da svi u svijetu knjige već godinama upozoravaju na krizu, koja je sada vjerojatno najdublja od 90-ih godina prošloga stoljeća. Bartolčić je najavio da će se 13. svibnja u NSK održati radni sastanka svih u lancu knjige, a razgovarat će o cjelovitom rješenju problema.

Nakon tih ozbiljnih riječi, putem Skypa NSK-u je u goste stigao meteorolog Milan Sijerković, koji je u Knjžnici Državnoga hidrometeorološkog zavoda, zajedno s drugim meteorolozima piscima, sudjelovao u obilježavanjuNoći knjige. Sijerković, autor 17 stručno-popularnih knjiga i triju slikovnica za djecu, rekao je da barem glede vremena za Noć knjige nema brige.

Otvorena je i izložba Kadar za čitanje, čiji je suorganizator Fotoklub Zagreb. Riječ je o skupnoj izložbi fotografija članova Fotokluba Zagreb nastalih na temu čitanja. Radovi su prvi put izloženi u sklopu Noći knjige, a nakon NSK izložba će krenuti na put po Hrvatskoj.

Noć knjige održava se u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja). Program podupire i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO.

 

Izvor: http://www.hrt.hr/index.php?id=vijesti-clanak&tx_ttnews%5Btt_news%5D=208391&tx_ttnews%5BbackPid%5D=866&cHash=e05c0621c1

Komentari su zatvoreni.