25. 09. 2015.

Poziv na 5. samostalni stručni skup Hrvatske udruge školskih knjižničara – Odakle dolazimo? Kamo idemo? – Varaždin, 23. – 24. listopada 2015.

Povodom obilježavanja Međunarodnoga mjeseca školskih knjižnica 2015. Hrvatska udruga školskih knjižničara organizira svoj peti samostalni stručni skup pod nazivom Odakle dolazimo? Kamo idemo? Reforma obrazovanja i uloga školske knjižnice 23. i 24. listopada 2015. u Glazbenoj školi u Varaždinu. Skup se održava pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Varaždinske županije.

Stručni skup HUŠK-a  namijenjen je školskim knjižničarima Republike Hrvatske i stručnjacima koji se bave školskim knjižničarstvom, ima razinu državnoga skupa i svim sudionicima izdaju se potvrde o sudjelovanju.

Naziv skupa je Odakle dolazimo? Kamo idemo? Reforma obrazovanja i uloga školske knjižnice, a cilj mu je  razmotriti mogućnosti uključivanja školskih knjižničara i školskih knjižnica u provođenje Cjelovite kurikularne reforme za osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje.

Ova tema zaokuplja nas godinama i  svjesni smo  koliko je reforma potrebna. Na ovome Skupu  pristupit ćemo temi reforme obrazovanja multidisciplinarno i pokušati saznati koje promjene u društvu zahtijevaju reforme, a koje ih onemogućavaju, kakvo je društveno okruženje potrebno za pomak u kvaliteti obrazovanja – i najviše od svega: kakva je uloga školskih knjižničara i školskih knjižnica u tim procesima. Stoga će predavači na našem Skupu biti ugledni sociolozi, pedagozi, predstavnici ministarstava, ugledna imena iz državnih ureda i neprofitnih ustanova  i, naravno, ugledni školski knjižničari! Predavanja prvoga dana Skupa održat će se u Varaždinu, u prekrasnom prostoru Glazbene škole. Nakon stručnoga dijela, u večernjim satima  održat će se  i zanimljiv kulturni program.

Drugog  dana Skupa nastavljamo s iskustvima dobre prakse na mjestu zbivanja: posjetit ćemo školsku knjižnicu Osnovne škole Mala Subotica u kojoj će nam knjižničarka Biserka Sinjerec iz prve ruke ispričati i prikazati koliku ulogu školski knjižničar i knjižnica mogu imati u radu s pripadnicima nacionalnih manjina. U nastavku šetnje Međimurjem, stat ćemo na ulice slavnoga Čakovca, zaviriti u tajne Muzeja Međimurja, knjižnice Zriniana i Perivoja Zrinskih… Šetnja završava druženjem uz mirise i okuse međimurskih specijaliteta u najboljem restoranu kontinentalne Hrvatske – restoranu Mala hiža.

Uzevši u obzir materijalnu situaciju u školama i otežane uvjete slanja djelatnika na državne skupove i višednevna stručna usavršavanja, naš smo Stručni skup osmislili tako da se u malo vremena i uz najmanje troškove dobije zaista kvalitetan i informativan sadržaj, primjenjiv u svakodnevnome radu.

Iznimno povoljan smještaj dogovoren je u hotelu Turist u Varaždin.

 

Vjerujemo da ovi sjeverni biseri Hrvatske i kvalitetan sadržaj našega Skupa obećavaju sadržajnu jesen!

 

Očekujemo Vas u Varaždinu i Čakovcu,

Organizacijski odbor Skupa:
Vedran Škarica, Tanja Radiković, Sandra Vidović,
 Ana Ravić, Draženka Stančić, Josip Rihtarić i Vanja Jurilj

Odgovori