26. 09. 2016.

Poziv na Stručni skup Hrvatske udruge školskih knjižničara Čitanje i odrastanje

Povodom obilježavanja Međunarodnoga mjeseca školskih knjižnica 2016. Hrvatska udruga školskih knjižničara organizira u Rijeci 21. i 22. listopada 2016. šesti samostalni Stručni skup. Naziv Skupa je Čitanje i odrastanje i bavit će se temom čitanja koja je povezana s odrastanjem, kako pojedinca tako i društva u cjelini. Skup se održava u Grand hotelu Bonavia pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Stručni skup HUŠK-a namijenjen je školskim knjižničarima Republike Hrvatske i stručnjacima koji se bave školskim knjižničarstvom i  ima razinu državnoga skupa, a svim sudionicima izdat će se potvrde o sudjelovanju.

Tema Skupa je  Čitanje i odrastanje. Čitanje je neophodno  za kvalitetno učenje  i usvajanje znanja, ali i za zdrav razvoj pojedinca i društva u cjelini.

Znanstvena i stručna predavanja na Skupu podijeljena su u tri radna dijela. U  kongresnoj dvorani Grand hotela Bonavia održat će se  predavanja o čitanju na različitim razinama, o tome koliko čitamo, o čitalačkoj zrelosti Hrvatske… O tome će govoriti ugledni profesori i znanstvenici s Filozofskog fakulteta u Rijeci i u Zagrebu te  stručnjaci iz srodnih ustanova i neprofitnih udruga.

Treći dio Skupa odlikuju različiti sadržaji. S obzirom da će Rijeka 2020. biti europska prijestolnica kulture sa sloganom Rijeka – luka različitosti, u popodnevnim satima  učit ćemo čitati grad, čitati njegovu prošlost za budućnost… na različite načine i na različitim mjestima… S tim ciljem organizirat ćemo stručna predavanja muzejskih pedagoga i umjetnika u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja RijekaGuvernerova palača i u posebnome izložbenom prostoru o svjetskoj i riječkoj kulturnoj baštini Prvi na svijetu – 150 godina torpeda.

U večernjim satima organizirana je večera i knjižničarska zabava na Botelu Marina, šarmantnom, jedinstvenom brodu-hotelu koji je smješten u centru Rijeke.

Drugi dan Skupa planiran je obilazak Rijeke tuRističkim autobusom. Sudionici će upoznati posebnosti različitih vrsta knjižnica: specijalne knjižnice ART-kina, spomeničke knjižnice Mažuranić-Brlić-Ružić, školske knjižnice Prve sušačke hrvatske gimnazije. Posjetit ćemo Trsatsku gradinu i marijansko svetište na Trsatu. Panoramskim autobusom uputit ćemo se u Opatiju na organizirani ručak u živopisnoj konobi Istranka. Razgledom parka ville Angioline i umjetničkog paviljona Juraj Šporer završit ćemo drugi dan Skupa.

S obzirom na materijalnu situaciju u kojoj se nalaze škole naš Stručni skup organizirali smo tako da se u kratkome vremenu i uz najmanje troškove dobije kvalitetan i informativan sadržaj, primjenjiv u svakodnevnome radu stručnih suradnika knjižničara. Iznimno povoljan i ugodan smještaj dogovoren je u samome centru Rijeke, u Botelu Marina i u Grand hotelu Bonavia (uz napomenu Za Skup knjižničara).

Vjerujemo da će Vas i naš skup i grad različitosti oduševiti kvalitetnim i stručnim sadržajem.

Očekujemo Vas u Rijeci!

Organizacijski odbor Skupa:
Korina Udina, Theodor de Canziani,
Koraljka Mahulja Pejčić, Ivana Vladilo,
Mira Matan i Vanja Jurilj

Pozivnica
Program skupa
Dopis ravnateljima
Prijava na skup

Rezervacija smještaja

Izletnički autobus:
rijeka-2016-bus

Odgovori