23. 04. 2021.

Rezultati natječaja Ljekovita lektira

Napunila se naša ljekovita apoteka!

Povodom manifestacije Noć knjige 2021. Organizacijski odbor Noći knjige, u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara, organizirao je nagradni natječaj Ljekovita lektira!

Na Natječaj je od 2. do 16. travnja pristiglo 180 učeničkih radova iz 70 škola iz 17 županija i 21 kreativni rad.

Prema propozicijama Natječaja tročlano povjerenstvo, sastavljeno od predstavnika organizatora, u sastavu: Vanja Jurilj (Hrvatska udruga školskih knjižničara), Goranka Braim Vlahović (Hrvatska udruga školskih knjižničara) i Iva Perković (Moderna vremena), odabralo je devet pobjedničkih radova, po tri u svakoj kategoriji:

 • učenički radovi osnovnih škola (od 1. do 4. razreda)
  • Intervju s Knjiguškom, Petra Štrok, Marta Žnidarić, Vita Zubić, Lea Sopek, Franka Ivanjko, Hana Šimunić − medijska skupina 4. b razreda Osnovne škole Ljudevit Gaj, Krapina, mentorica Suzana Pracaić
  • Ljekovita lektira, Franko Vočanec, 4. razred Osnovne škola Ivana Gundulića, Zagreb, mentorica Henrieta Herjavec Rubčić
  • Ja, hrabrica, Lota Periša, 1. razred Osnovne škole Grigor Vitez, Osijek, mentorica Marija Purgar
 • učenički radovi srednjih škola (od 1. do 4. razreda)
  • Starac i moreDalia Hamer, 4. razred Gimnazije Josipa Slavenskog, Čakovec, mentorica Zlatka Grahovec Soldat
  • Larpurlartizam jagme ili Sapere audeEma Ugarković, 4. razred Hotelijersko turističke škole u Zagrebu, mentorica Dijana Jerković Križan
  • Moja najdraža knjigaTin Šmerek, 4. razred Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škola, Samobor, mentorica Marina Kornet, prof.

Obrazloženje

Velik broj pristiglih učeničkih radova ukazuje nam da kod učenika i njihovih mentora postoji zanimanje za pisanu riječ i svijest o velikom ljekovitom potencijalu knjige. Učenici svih uzrasta izražavali su se uglavnom u proznom obliku, ali primjetan broj radova pristigao je u obliku stiha od kojih su neki iznimno uspješni.

Svjesni smo činjenice da je ovogodišnja tema bila prilično zahtjevna jer je stavila propisane lektirne naslove u neočekivan kontekst knjiga koje mijenjaju život i liječe. Ipak, ima dosta naslova koji su se u učeničkim osvrtima često ponavljali i to ukazuje na činjenicu da se oni već godinama zasluženo nalaze na obaveznim lektirnim popisima i s razlogom imaju status književnih klasika: knjiga koja je najčešće spominjana kao ona koja mijenja život je Dnevnik Anne Frank, slijede ju Mali princ, Starac i more, Nora… od dječjih klasika najspominjaniji je Lovrakov Vlak u snijegu, a kratkog djela iz prvog razreda osnovne škole Pale sam na svijetu prisjećaju se i poneki srednjoškolci.

Povjerenstvo je odlučilo dodijeliti i dodatnu nagradu – za najbolji ulomak iz pristiglih radova! To je završni dio teksta Elise Marčinko iz Srednje talijanske škole u Rijeci o knjizi Bilješke jedne gimnazijalke, a govori upravo o onim osjećajima koje dobra knjiga i prava ljekovita lektira pobudi kod osjetljivog čitatelja: 

Sjećam se prvog puta kad sam zavirila pod korice te knjige, pamtim osjećaje koji su me zapljusnuli čitajući priču te gotovo obične gimnazijalke, koja se probija kroz život kako samo zna i umije. Valovi plača i smijeha, ljutnje i strepnje, sreće i nostalgije, pogađaju me poput plamenih jezika davno zaboravljene vatre.

Odjednom više nisam sama. Pored mene se redaju tisuće i tisuće likova. Junaci, princeze, zle vještice, cure mojih godina, stari učenjaci … svi koji su mi ikad pravili društvo u knjigama. I koji su postali dio mog života. Nerazdvojni dio mene, kao što se valovi ne mogu otkinuti od mora u kojem su rođeni.

Sad znam da nisam sama. Ni izgubljena. Ni napuštena. A ni bolesna. Jer su knjige uz mene, i oduvijek su bile. Jer me nikad neće ostaviti samu u uzburkanom moru moje svijesti. Jer sam uz knjige proživjela najljepše trenutke svog života. I jer je već netko osjećao isto što i ja, mislio isto što i ja, želio isto što i ja. Nisam više sama. A za to su zaslužne samo knjige.

Nagrade

Nagradu čini poklon-paket organizatora i partnera Noći knjige, a namijenjen je autorima radova i školskoj knjižnici čiji je knjižničar prijavio nagrađeni rad na Natječaj.

Dodjela nagrada i priznanja održat će se naknadno, o čemu će dobitnici biti pravovremeno obaviješteni.

Zahvale

Zahvaljujemo svim sudionicima Natječaja, roditeljima, učiteljima i knjižničarima koji su ih podupirali i poticali na druženje s knjigom i, naročito, s lektirom.

Čestitamo nagrađenim učenicima i njihovim mentorima i knjižničarima!

Kreativni radovi

Svi kreativni radovi bit će objavljeni na našoj Facebook stranici u nekoliko narednih dana, a mogu se vidjeti i u albumu.

 

Odgovori