08. 10. 2020.

U prirodi Knjižne booke nije da utihne

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnicu u Zagrebu 1. listopada 2020. godine šesti je put održana svečanost knjige i čitanja Knjižna booka.

U prirodi Knjižne booke nije da utihne. Naročito ne u vremenima kada nam taj glas najviše treba. Knjige čuvaju zapise o ljudskim dušama od početka naše civilizacije, zapravo početak civilizacije mjerimo početkom toga zapisivanja. Časna i odgovorna dužnost knjižnica i knjižničara je čuvati te zapise i ne dopustiti da se zaborave, zagube i utihnu. Zbog toga smo danas tu, da se podsjetimo i osnažimo znanjem i ljepotom tih knjižnih zapisa.

Tim riječima je predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara Vanja Jurilj najavila šestu Knjižnu booku. Pojasnila je i da ovogodišnja Knjižna booka zbog epidemioloških razloga nije održana 2. travnja na Međunarodni dan dječje knjige, ali smatra da je i 1. listopada, početak Međunarodnoga mjeseca školskih knjižnica, odličan dan za svečanost knjige i čitanja i ohrabrenje školskim knjižničarima za uspješan nastavak aktivnosti.
S obzirom na višegodišnje profesionalno i srdačno domaćinstvo Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu svečanosti Knjižna booka, skupu se uime domaćina obratila glavna ravnateljica prof. dr. Ivanka Stričević. Opisujući knjižničare kao one koji su svoje živote i svoje karijere posvetili knjizi i čitanju, podrazumijevajući da je u temelju knjižničarskoga poziva  ljubav prema knjizi – ljubav prema ukoričenim svjetovima i njihovoj čaroliji, istakla je da se u ovim drugačijim vremenima knjiga pokazala kao pouzdan prijatelj i kao sigurno utočište. Prepoznajući značaj dječje knjige u razvoju čitalačkih navika kod djece i mladih, kao i ulogu školskih knjižnica u nacionalnom knjižničnom sustavu i njihov neprocjenjiv doprinos u razvoju čitalačkih navika kod djece i mladih, prof. dr. Stričević naglasila je i značaj obilježavanja Međunarodnoga mjeseca školskih knjižnica u predstavljanju tog doprinosa javnosti. Podržala je i održavanje svečanosti Knjižna booka  uživo i u prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice ističući kolika bila šteta da svi prekrasni izloženi radovi nisu podijeljeni s javnošću. S tim riječima je poželjela uspjeh Knjižnoj booki, školskim knjižničarima i knjižnicama u daljem radu.

U nastavku, predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara i pokretačica svečanosti knjige i čitanja Knjižne booke navela je podatak da iza ovogodišnje svečanosti stoji predani i stvaralački rad više od 500 učenika i njihovih mentora. Upravo je veliki odaziv na natječaje koji se provode u okviru svečanosti Knjižna booka, kao i njihova kvaliteta bio najsnažniji povod za organiziranje ovogodišnje svečanosti usprkos strogim epidemiološkim mjerama i nemogućnosti sudjelovanja uživo većeg broja učenika i mentora. Podsjetila je sudionike da su tijekom proljeća organizirani natječaji Stvarajmo e-Kreativno, nacionalni literarni natječaj Kanižajada Limačijada na koji je ove je godine pristiglo 237 radova iz svih dijelova Hrvatske, a čak i iz hrvatskih škola u inozemstvu i natječaj Posadi priču na koji je u samo 14 dana pristiglo 205 priča učenika osnovnih i srednjih škola i 61 fotografija učenika osnovnih škola. Takav odaziv pokazatelj je zanimanja učenika za čitanje, knjigu, stvaralaštvo… sve one vrijednosti koje potiče Knjižna booka. Takav odaziv nameće i odgovornost organizatoru da prenese i predstavi javnosti rad svih tih skrivenih autora Knjižne booke.

U sklopu svečanosti izloženi su učenički likovni radovi Lektira slikom Bauhusa i Hanibal Lucić: Jur nijedna na svit vila, izložba plakata Knjižnica i ja i Mjesec školskih knjižnica, izložba skulptura Pozdrav polarnom snu te knjiga Zapis o ptici zajedno s izlošcima povezanim s tematikom knjige.

Izložene radove su auditoriju predstavili autori i suradnici u njihovom ostvarenju.

Izložbe

Izložba Lektira slikom Bauhausa

Stručna suradnica knjižničarka Ruža Jozić, Gimnazija Sesvete, predstavila je izložbu likovnih radova Lektira slikom Bauhausa. Radovi učenika likovne grupe obuhvaćaju 21 likovni rad nastalih uz 100. obljetnicu nastanka umjetničkog pokreta Bauhaus po uzoru na slikare Bauhausa: Vasilija Kandinskoga, Paula Kleea, Peta Mondriana i druge. U programu su sudjelovale učenice likovne grupe 4. razreda: Franjka Džoja, Mihaela Dokić, Katarina Begić i Mateja Perko i njihove mentorice prof. Ina Jozić i knjižničarka Ruža Jozić.Izložbe Zapis o ptici i Pozdrav polarnom snu

Dvije izložbe učenika XV. gimnazije, Zagreb predstavila je Anica Tkalčević, stručna suradnica knjižničarka i dopredsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara.
Pojasnila je da knjiga Zapis o ptici prikazuje likovne i literarne izričaje učenika XV. gimnazije iz Zagreba na tu temu, poetskim rječnikom rečeno, ona je rezultat zajedničkog leta velikih letača.  Na fakultativnoj nastavi Likovnog oblikovanja pod vodstvom prof. Sanje Černko Delerue rađale su se kaširane ptice. U isto vrijeme, na Keramičarskoj radionici pod vodstvom akademske slikarice Diane Sokolić, nastajale su nježne ptice koje još uvijek krase predvorje naše škole. Osim kroz likovno izražavanje, ptice su se rađale i u pjesništvu učenika. Ptica se u pjesmama pojavljuje kao motiv i metafora. U dijalogu sa svojim unutarnjim svijetom učenici su izražavali svoju osobnost. U ovoj knjizi tekstovi žive u susjedstvu slika.

Izložba Pozdrav polarnom snu nastala je kao pozdrav dobrodošlice Davoru Rostuharu, prvom Hrvatu i 26. osobi na svijetu koja je uspjela sama, hodajući na skijama i bez ikakve pomoći, prijeći 1163 km od ruba Antarktika do Južnog Pola. Pod mentorstvom prof. likovne kulture Sanje Černko Delerue, nastajao je svijet inspirativnih poruka o tome kako ne odustati i kako slijediti svoje snove i ciljeve. Učenici su kaširanjem i slikanjem zaronili u svijet mašte i dokazali da nijedan horizont nije predaleko. (Rostuhar, 2018.)
Na prijedlog stručne suradnice knjižničarke, Anice Tkalčević, dva su izloška nastavila svoj život u školskoj knjižnici kao dio Oceana knjiga – kutka u kojemu se učenicima nude naslovi za slobodno čitanje suvremenih svjetskih i domaćih autora, potiče razvijanje čitateljskih navika i kulture čitanja, kreativnog izražavanja i proširivanje znanja.

Izložba Jur nijedna na svit vila

Jadranka Jurić, stručna suradnica knjižničarka Gimnazije Tituš Brezovački iz Zagreba predstavila je izložbu Jur nijedna na svit vila, kojom su učenici predstavili svoj doživljaj petrarkističke poezije, a petrarkističkim motivima dali su potpuno novo ruho na osebujan i kreativan način. Likovni i literarni radovi nastali su tijekom prošle školske godine na satu Hrvatskoga jezika pod mentorstvom profesorice Sandre Vukić Gjeldum, a izloženi su radovi učenika 3. b razreda: Brune Ciceli, Sofije Tomas, Meri Jurjević, Tina Pišonić, Marte Lugarić i Sare Puljić.

Izložba plakata Mjesec školskih knjižnica i Knjige i ja

Iz Osnovne škole Jurja Habdelića u Velikoj Gorici stigla su nam dva prigodna plakata, kolaža sastavljena od radova učenika viših razreda koji su na poticaj školske knjižničarke Goranke Braim Vlahović nastali pod mentorstvom prof. Likovne kulture Tamare Kordić Mišković. Plakat Mjesec školskih knjižnica nastao je kako bi krasio zid ispred školske knjižnice, a kolaž Knjige i ja rađen je za Međunarodni dan dječje knjige i krasio je centralni školski pano. Ujedno je korišten i u obilježavanju Dana Škole koji je proslavljen virtualno i uključivanjem u manifestaciju Noć knjige s fotografskim natječajem Knjige i ja u koji su se uključile sve velikogoričke škole.


Stvaralački i literarni natječaji

Nakon glazbene točke koju nam je pripremila dobitnica nagrade učenica Gimnazije Tituša Brezovačkog Nora Kostelnik Pogačnik, na svečanosti su dodijeljene nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola za nacionalni natječaj Stvarajmo eKreativno! i nacionalne literarne natječaje Posadi priču! Kanižajada Limačijada.

Stvarajmo e-Kreativno!

Na 5. nacionalni natječaj Stvarajmo eKreativno!, projekt Podružnice Hrvatske udruge školskih knjižničara Osječko-baranjske županije stiglo je 13 radova u četiri kategorije Natječaja.

Nakon što je Povjerenstvo za odabir radova i dodjelu nagrada u sastavu: školske knjižničarke Marija Purgar, OŠ Grigor Vitez, Irena Bando, OŠ Jagode Truhelke i Ivana Hengl, OŠ Retfala, Osijek; Kristijan Majić, ravnatelj Kulturnog centra Osijek i Andrea Grošelj, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Odjel za rad s djecom i mladima; pregledalo i evaluiralo pristigle radove, uzevši u obzir i glas publike, donijelo je Odluku o nagrađenim radovima natječaja Stvarajmo eKreativno! i nagradilo radove u kategorijama:

 • kreativna prezentacija projekta
  Naši BaltazaRI, Osnovna škola Srdoči, Rijeka
  Knjižničarka: Nensi Čargonja Košuta
  Učitelji: Ana Baretić, Nensi Čargonja Košuta, Margareta Jagatić Gavran, Leona Lempl, Irena Ritterman, Gordana Vukić
  Učenici: Maša Šverko, Maja Pogač, Nika Krculić, Andrea Šljivo, Roko Škrgetić, Teo Vukorepa, Sebastijan Mušura, Lucija Šestak, Sara Žeželj
 • izrada stripa
  Što ću biti kad odrastem?IV. osnovna škola Varaždin, Varaždin
  Knjižničarka: Marina Mavrek
  Učenici: Jana Masten, Nina Luketić, Maja Luketić
 • audiovizualna slikovnica
  Knjiška bajkaOsnovna škola Ivana Zajca, Rijeka
  Knjižničarka: Koraljka Mahulja-Pejčić
  Učiteljica: Maja Hasija Tadić
  Učenici: Leon Abramović, Petra Petelin, Elena Dragoslavić, Mauro Fućak, Leo Arbanas
 • interaktivna priča
  Čarolija u knjižniciOsnovna škola Drago Gervais, Brešca, Jurdani
  Knjižničarka: Mirela Tuhtan
  Učenici: Iva Čelam, Hanna Kircher, Bernard Krtalić, Lana Sanković, Dominika Šporčić, Šimun Tićak

Predsjednica Povjerenstva za odabir i dodjelu nagrada Marija Purgar poručila je: Čestitamo svima koji su se upustili u ovu avanturu stvaranja vlastitih uradaka kreativnom uporabom web 2.0 alata u školskoj knjižnici i prijavili se na ovaj natječaj. Zahvaljujemo školama, mentorima, suradnicima i učenicima na sudjelovanju i pozivamo Vas da i dalje pratite aktivnosti Hrvatske udruge školskih knjižničara koja će nastaviti stvarati kreativne projekte namijenjene prezentaciji i promidžbi rada školskih knjižničara.

Literarni natječaj Posadi priču!

Povodom manifestacije Noć knjige 2020. Organizacijski odbor Noći knjige, u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara, organizirao je nagradni natječaj Posadi priču!

Izvješće o rezultatu natječaja i nagrađenim radovima sudionicima pročitala je Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice, članica Organizacijskoga odbora Noći knjige i članica Povjerenstva za dodjelu nagrada.

U uvodu je pojasnila i specifične okolnosti u kojima je proveden natječaj i u kojima je gotovo sve bilo izmijenjeno u odnosu na početnu zamisao. Jedini nepromijenjen je ostao upravo natječaj Posadi priču.

Na Natječaj je od 2. do 16. travnja pristiglo 205 priča učenika osnovnih i srednjih škola i 61 fotografija učenika osnovnih škola.

Radove je procjenjivalo tročlano povjerenstvo, sastavljeno od predstavnika organizatora, u sastavu: Vanja Jurilj (Hrvatska udruga školskih knjižničara), Dobrila Zvonarek (Nacionalna i sveučilišna knjižnica) i Iva Perković (Moderna vremena).

Članovi Povjerenstva neovisno su donosili ocjene i prepoznali nagrađene radove kao iznimno originalne. Zvonarek je istakla da je kratka forma, ograničenje priča na najviše 100 riječi, očistilo izričaj od svega suvišnoga i doprinijelo kvaliteti radova. Prema propozicijama Natječaja odabrana su tri pobjednička rada, po jedan u svakoj kategoriji:

 • učenički radovi osnovnih škola (od 1. do 4. razreda)
    Negdje dalekoNika Nikšić, 3. razred Osnovne škole dr. Jure Turića, Gospić
 • učenički radovi osnovnih škola (od 5. do 8. razreda)
  Nježni članLuka Cundeković, 7. razred Osnovne škole Jurja Habdelića, Velika Gorica
 • učenički radovi srednjih škola
  Danici, Marta Bandur, 4. razred Gimnazije Tituša Brezovačkog, Zagreb.

Nagrađenu priču Negdje daleko su pročitali organizatori, a snimku priča Nježni član i Danici pročitali su autori i možete ih poslušati u snimci svečanosti.

Natječaj Kanižajda Limačijada

Hrvatska udruga školskih knjižničara, nakladnička kuća Alka script i Društvo za čuvanje i promicanje podravskoga identiteta Podravski zvon od 2016. godine organizira literarni natječaj  Kanižajada Limačijada.

 Na natječaj Kanižajada Limačijada proveden na nacionalnoj razini, uz uključenje hrvatskih škola iz inozemstva, ove je godine stiglo 237 radova. Iz 58 osnovnih škola stigla su 63 literarna rada učenika nižih razreda, a njih 148 iz viših razreda. Iz 12 srednjih škola za natječaj je stiglo 26 radova učenika.

 Ugodno iznenađuje veliki broj radova u lirskoj formi koja je podjednako zastupljena u svim uzrastima. I ove godine zamjetan je broj radova napisanih na narječjima hrvatskoga jezika. Začudnim i stvaralački plodonosnim su se pokazale obrade suvremenih tema jezikom narječja koje uobičajeno povezujemo s tradicionalnim ili nečim već prošlim. U najuspješnijim učeničkim radovima, učenici pokazuju ne samo odlično poznavanje jezika, nego i poštivanje umjetničke forme ne gubeći pri tome slobodu i razigranost izraza. Možemo sa zadovoljstvom ustvrditi kako u radovima naših učenika zuji, zveči, zvoni, zvuči… jezik roda našega. K tome, on još i pjeva, tepa, voli!

Nakon pregleda, evaluacije i savjetovanja, članovi Povjerenstva u sastavu Božidar Prosenjak, književnik – predsjednik Povjerenstva; Vanja Jurilj, predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara i Goranka Braim Vlahović, članica Upravnoga odbora Hrvatske udruge školskih knjižničara, donijeli su odluku o nagradama za 2020. godinu prema kategorijama:

1. – 4. razred osnovne škole

 1. Podravsko morje, Ena Čičin-Mašansker, 2. razred, OŠ Braća Radić, Koprivnica
 2. Najdraža igračka, Marino Babić, 2. razred, OŠ Srdoči, Rijeka
 3. Dućan, Gita Radiković, 2. razred, OŠ Petar Zrinski, Šenkovec

5. – 8. razred osnovne škole

 1. Mesec srameči, Ema Posavec Kovač, 8. razred, OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec
 2. More, Eni Žeželić, 7. razred, OŠ Čavle, Čavle
 3. Neočekivani gosti, Marko Knežević, 8. razred, OŠ Mirka Pereša, Kapela

1. – 4. razred srednje škole

 1. Progutajte stihove, Magdalena Blagec, 2. razred, Srednja škola Oroslavje, Oroslavje
 2. Islandizam, Andro Ljubišić, 4. razred, Gornjogradska gimnazija, Zagreb
 3. Petrarkistička pjesma, Nora Kostelnik Pogačnik, 2. razred, Gimnazija Tituša Brezovačkog, Zagreb

Stoga Povjerenstvo ove godine posebno pohvaljuje još neke literarne radove, a svakako zahvaljujemo i njihovim mentorima i našim kolegama školskim knjižničarima, neke škole su sudionici natječaja od početka! 

Neka lista i buja Međunarodni mjesec školskih knjižnica

U zaključnoj riječi, predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara, istakla je da živimo u vremenima u kojima nam treba ljepote, ohrabrenja, čuda… S obzirom da su pjesnici čuđenje u svijetu odabrala je i pročitala stihove Danijela Dragojevića:

Jesen

Ne kupi lišće žuto i crveno, i ono koje leti.
Ne kupi više.
Nastaviš li, doći ćeš do kraja večeri i do jutra.
Umorit ćeš se.
Tvoje su ruke male, ova je jesen bez kraja, svuda gdje
kreneš nastavlja se.
Ne kupi više, sve je ovo tvoje, i ono lišće koje još nije
niklo i sad je na nevidljivim granama.

Kao i pjesnik, zaželjela je školske knjižničare i njihove učenike ohrabriti, još jednom podsjetiti da je zaista svo lišće i svo listje, i ono žuto i ono crveno, a ponajviše ono vazdazeleno, danas na početku listopada i zauvijek u nama. Neka s tim uvjerenjem započne ovaj listopad i ovaj knjigolist. Neka lista i buja Međunarodni mjesec školskih knjižnica.

Vanja Jurilj i Goranka Braim Vlahović 

 


Filmove priredila: Jelena Šaban
Fotografije: Nacionalna i sveučilišna knjižnica
 
Organizacijski odbor Knjižne booke 2020.: Goranka Braim Vlahović, Anica Tkalčević, Bojana Beata Doko, Jerko Stare, Vedran Škarica i Vanja Jurilj

Pokrovitelji Knjižne booke 2020.: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba

Partneri i prijatelji Knjižne booke: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Alka Script d.o.o., Školska knjiga d.d., Alfa d.d., Naklada Ljevak d.d., Mozaik knjiga d.d., Ibis grafika d.d., Naša djeca d.o.o., Znanje d.o.o., Lektira d.o.o., Point d.o.o.

Odgovori