23. 04. 2022.

I nedovršeni svijet uznemirujem svojom slobodom – rezultati Natječaja

Organizacijski odbor Noći knjige, u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara, organizirao je nagradni natječaj I nedovršeni svijet uznemirujem svojom slobodom! Natječaj je, u skladu s ovogodišnjom temom Noći knjige, nazvan prema poznatim stihovima Vesne Parun. Na Natječaj je od 14. ožujka  do 11. travnja pristiglo 127 literarnih i 40 kreativnih radova iz svih županija Lijepe Naše!

Prema propozicijama Natječaja nagrađuju se literarni radovi. Tročlano povjerenstvo, sastavljeno od predstavnika organizatora i suradnika, u sastavu: Vanja Jurilj (Hrvatska udruga školskih knjižničara), Iva Perković (Moderna vremena)  i  književnik Hrvoje Marko Peruzović, odabralo je tri pobjednička rada, po jedan u svakoj kategoriji:

  • učenički radovi osnovnih škola (od 1. do 4. razreda)
    • Neću reć, Stipe Bartulović, 4. razred Osnovne škole Bijaći, Kaštel Novi, mentorica Katarina Radman, školska knjižničarka Marina Kelava
  • učenički radovi srednjih škola (od 5. do 8. razreda)
    • Knjige su slobodaPetra Petelin, 8. razred Osnovne škola Ivana Zajca, Rijeka, mentorica i školska knjižničarka Koraljka Mahulja Pejčić
  • učenički radovi srednjih škola (od 1. do 4. razreda)
    • Znam što je sloboda, Tereza Klečina, 4. razred Gimnazije Vladimira Nazora, Zadar, mentor i školski knjižničar Ante Prtenjača 

Obrazloženje

Svjesni smo činjenice da je ovogodišnja tema, a i društveni trenutak u kojem je – i zbog kojega je odabrana, prilično zahtjevna. Ipak, velik broj pristiglih učeničkih literarnih, a i likovnih radova, ukazuje nam da kod učenika i njihovih mentora postoji i hrabrost za osvajanje prostora slobode i potrebne vještine za oblikovanje tog iskustva u  pisanu riječ i/ili likovni izraz. Primjetan broj literarnih radova pristigao je u obliku stiha od kojih su neki iznimno uspješni, a tome svjedoči i odabir nagrađenih radova.

Nedovršeni svijet – aktualna politička situacija ostavila je traga i u promišljanjima učenika vezanim uz slobodu, jedan dio radova jasno govori o aktualnim ratnim sukobima koji zaokupljaju i brinu svjetsku javnost. Drugi aspekti nedovršenog svijeta – nasilje, nerazumijevanje i neprihvaćanje drugih i drugačijih su, nažalost, i dalje prisutni u životima, pa i literarnim radovima naših učenika. Ipak, za veliki broj učenika ljubav je i dalje važan oblik osjećanja slobode, a organizatore Noći knjige – i ovoga natječaja raduje činjenica da učenici i dalje osjećaju knjigu kao prostor slobode!

Nagrade

Nagradu čini poklon-paket organizatora i partnera Noći knjige, a namijenjen je autorima radova i školskoj knjižnici čiji je knjižničar prijavio nagrađeni rad na Natječaj.

Dodjela nagrada i priznanja održat će se na svečanosti knjige i čitanja Knjižna booka 27. svibnja u auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Zahvale

Zahvaljujemo svim sudionicima Natječaja, roditeljima, učiteljima i knjižničarima koji su ih podupirali i poticali na druženje s knjigom. Čestitamo nagrađenim učenicima i njihovim mentorima i knjižničarima!

Kreativni radovi

Svi kreativni radovi bit će objavljeni na našoj Facebook stranici u nekoliko narednih dana.

 

Jedan odgovor na “I nedovršeni svijet uznemirujem svojom slobodom – rezultati Natječaja”

  1. […] Mežnarić, prof.) jedan je od 40 pristiglih kreativnih radova, a objavljen je na stranicama Hrvatske udruge školskih knjižničara koju možete učitati u nastavku. Tekstove o slobodi naših učenica Matee Omahen i Ane […]

Odgovori