22. 08. 2018.

Međunarodni mjesec školskih knjižnica – Zašto volim svoju školsku knjižnicu

 

Kako biste mogli na vrijeme planirati aktivnosti za školsku godinu 2018./2019., nemojte zaboraviti na listopad i proslavu Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica.

Tradiciju slavljenja školskih knjižnica započela je 1999. godine bivša predsjednica Međunarodne udruge školskih knjižničara (International Association of School Librarianship) Blanche Wools sa Svjetskim danom školskih knjižnica. Zbog potrebe za fleksibilnošću, 2008. godine proslava je prerasla u Međunarodni mjesec školskih knjižnica kako bi knjižnice diljem svijeta mogle odabrati dan u mjesecu koji najbolje odgovara njihovim potrebama. Za vrijeme ovog mjeseca školske knjižnice mogu odabrati dan, tjedan, ili cijeli mjesec koji će posvetiti proslavi značaja svoje knjižnice.

Hrvatska udruga školskih knjižničara, kao aktivna članica Međunarodne udruge školskih knjižničara, od samog početka sudjeluje u obilježavanju dana/mjeseca školskih knjižnica. Na proslavu školskih knjižnica pozvani su svi školski knjižničari bez obzira na članstvo.

U nastavku pročitajte pismo Breege O’Brien, voditeljice projekta Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica:

Slavimo rad školskih knjižnica svakog listopada!

Međunarodni mjesec školskih knjižnica (International School Library Month – ISLM) prilika je za školske knjižničare diljem svijeta da odaberu dan, tjedan ili cijeli mjesec u listopadu kako bi obilježili važnost školskih knjižnica i proslavili sve što one predstavljaju.

Tema za 2018. godinu je Zašto volim svoju školsku knjižnicu, a temelji se na godišnjoj temi konferencije Međunarodne udruge školskih knjižničara (IASL-a) Inovacija, informacija i utjecaj školskih knjižnica (Innovation, Information and Impact of School Libraries).

Ove godine usmjerili smo se na utjecaj školskih knjižnica te smo formulirali naslov teme kako bi bio pristupačan svim našim sudionicima (starosti od 3 do 20 godina). Pozivamo ih da proslave Međunarodni mjesec školskih knjižnica 2018. sudjelovanjem u projektima i aktivnostima kojima će izraziti svoju ljubav prema školskoj knjižnici. Nadamo se da će ovogodišnje obilježavanje biti prekrasna i međunarodna pjesma radosti i ljubavi prema školskim knjižnicama.

Tim iza Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica pripremio je brojne aktivnosti u kojima možete sudjelovati, a nema sumnje da će i voditelji knjižnica imati vlastite ideje kako najbolje iskoristiti ovaj mjesec u školskim knjižnicama. Molimo vas da se, bez obzira na veličinu vaše školske knjižnice, svakako uključite.

Međunarodni mjesec školskih knjižnica otvoren je za sve, bilo da ste članovi Međunarodne udruge školskih knjižničara (IASL-a) ili ne, stoga proširite riječ i pripremite se za odličan provod u listopadu! I nemojte zaboraviti da informacije i fotografije vaših aktivnosti možete podijeliti na našoj stranici Što se radi u Međunarodnom mjesecu školskih knjižnica (What People are Doing for ISLM).

Za opće upite vezano uz Međunarodni mjesec školskih knjižnica kontaktirajte nas na celebrateschoollibraries@gmail.com

Informacije se na našim mrežnim stranicama trenutno ažuriraju, stoga ih potražite u nadolazećim tjednima. Iduće poveznice pružaju informacije o Međunarodnom mjesecu školskih knjižnica 2017.:

Projekt razmjene straničnika
Projekt razmjene digitalnih straničnika
Skype projekt
GiggleIT
Što se radi u Mjesecu školskih knjižnica

ISLM tim skupina je volontera koje je entuzijazam prema školskim knjižnicama motivirao da se uključe u odbor Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica kako bi zajedno organizirali i olakšali njegovo provođenje. Novi članovi su uvijek dobrodošli. Veselimo se vašoj suradnji kako bi ovogodišnji događaj protekao uspješno i ugodno.

Srdačno,

Breege O’Brien, voditeljica projekta Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica

Vaš tim Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica: Breege O’Brien (Irska), Sunita Malekar (Indija), Hosea Tokwe (Zimbabve), Linda Thiebaud (SAD) i Chhavi Jain (Indija)

tekst prevela: Jelena Šaban

Odgovori