15. 03. 2018.

NOĆ KNJIGE 2018. – Nagradni natječaj „UBACI KNJIGU U VREMENSKI STROJ!“

Hrvatska udruga školskih knjižničara partner je u organizaciji ovogodišnje manifestacije Noć knjige. Rezultat je to namjere organizatora da ovogodišnjim izdanjem ove poznate manifestacije skrene naročitu pozornost javnosti na ulogu i značaj školskih knjižnica u razvoju čitalačkih navika. Jedna od aktivnosti Noći knjige 2018. godine je i natječaj za likovne radove s temom “Ubaci knjigu u vremenski stroj!”.

Povodom manifestacije Noć knjige 2018. kojom već sedmu godinu obilježavamo Svjetski dana knjige i autorskih prava (23. travanj) i Dan hrvatske knjige (22. travanj) Organizacijski odbor Noći knjige u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara(http://www.husk.hr/) organizira nagradni natječaj za likovne radove na temu budućnosti knjige. Pravo sudjelovanja imaju svi učenici osnovnih i srednjih škola, a provoditelj natječaja su stručni suradnici školski knjižničari.

Tema natječaja

Zanima nas na koji način djeca vide budućnost knjige te kako bi mogla izgledati knjiga koju bi budući Zemljani željeli čitati. Ako knjigu ubacimo u vremenski stroj, kakva će iz njega izići u nekom budućem tisućljeću? Hoćemo li imati sposobnosti da je pročitamo jednim dodirom? Ili ćemo zauvijek uživati u listanju njezinih stranica?

Kako će izgledati knjižnice koje će posjećivati budući Zemljani? A tek tiskarski strojevi budućnosti – kakvi li će biti? Hoće li pisci svoja djela pisati na računalima ili će ona brzinski bilježiti njihove misli?

Treba nam vaša mašta da zajedničkim snagama predočimo neka buduća vremena. Stoga uzmite bojice i olovke u ruke, rasplešite svoju kreativnost i pošaljite nam likovne radove na temu budućnosti knjige.

Propozicije natječaja

  • u natječaju sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola
  • stručni suradnici knjižničari informiraju učenike o temi i pravilima natječaja, zadaju rokove za izradu i predaju radova te odabiru 5 najboljih radova koji se izdvajaju kvalitetom kreativnog izričaja i inovativnošću
  • dozvoljene su sve likovne tehnike
  • rad mora biti originalan – radovi koji su precrtani ne mogu sudjelovati u natjecanju
  • svaki rad na poleđini mora sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime učenika, razred te likovnu tehniku, naziv i adresu škole te ime i kontakt stručnog suradnika knjižničara (telefon, adresu e-pošte)
  • stručni suradnici knjižničari sami ili u suradnji s učiteljem likovne kulture/nastavnikom likovne umjetnosti odabiru 5 najboljih radova i šalju ih zaključno do 12. travnja 2018. godine preporučenom poštom na adresu: Hrvatska udruga školskih knjižničara, Dubečka 5, 10040 Zagreb s naznakom „NATJEČAJ: UBACI KNJIGU U VREMENSKI STROJ“ i e-poštom sa privitkom fotografije rada, na adrese: husk@husk.hr i ana.saulacic@gmail.com

 

Nagrade

Od pristiglih će radova ocjenjivački odbor sastavljen od predstavnika organizatora Noći knjige odabrati tri izvrsna rada na temelju originalnosti ideje. Nagrada će se sastojati od knjiga namijenjenih učeniku autoru rada te poklon-paketa knjiga namijenjenih školskoj knjižnici koja je nagrađeni rad prijavila na Natječaj.

Svi radovi koji su nas osobito razveselili i inspirirali bit će predstavljeni u posebnoj virtualnoj izložbi na internetskoj stranici Noći knjige.

Proglašenje najboljih radova i preuzimanje nagrada i prigodnih zahvalnica održat će se na svečanom otvorenju Noći knjige, 23. travnja 2018. u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Za sve dodatne informacije možete se javiti se na adresu e-pošte: husk@husk.hr

 

Kontakt osoba i koordinatorica Natječaja:

Ana Saulačić, prof. pov. umjetnosti i likovne kulture i dipl. knjižničarka:

ana.saulacic@gmail.com

 

Kalendar izložbe:

– prijem radova zaključno sa: 12. travnja 2018.

– žiriranje do: 16. travnja 2018.

– proglašenje pobjednika: 23. travnja 2018.

– otvorenje virtualne izložbe: svibanj 2018.

 

 

Više informacija o Noći knjige:

https://www.facebook.com/nocknjige.hr/
Hušk na Facebook-u

 

Odgovori