08. 11. 2018.

Odluka o dobitniku knjiga u akciji Knjigodar za 2018. godinu

 

Temeljem Pravilnika o darivanju knjiga Knjigodar, Povjerenstvo za odabir dobitnika u sastavu: Dina Grozdanović Poštolka, predstavnica Međunarodnog sajma knjiga Interliber, Zagrebački Velesajam; Slavko Kozina, predstavnik Zajednice nakladnika i knjižara, Gospodarska komora i Anica Tkalčević, predstavnica Hrvatske udruge školskih knjižničara, na sjednici održanoj 6. listopada donijelo je:

Odluku o dobitniku knjiga u akciji Knjigodar za 2018. godinu

Dobitnik nagrade Knjigodar za 2018. godinu je

Školska knjižnica Osnovne škole Dragutina Lermana

Brestovac, Požeško-slavonska županija

 

Obrazloženje:

Na natječaj Knjigodar za 2018. pristigle su četiri prijave. Prema dostavljenoj dokumentaciji imenovano Povjerenstvo je utvrdilo da su sve pristigle prijave valjane te su sve uzete u razmatranje.

Većinom glasova imenovanog Povjerenstva dobitnikom je odabrana školska knjižnica Osnovne škole Dragutina Lermana iz Brestovca.

U sastavu OŠ Brestovac koja se nalazi na području posebne državne skrbi djeluju i četiri područne škole. Iako u sklopu škole, knjižnica je sa svojih 305 korisnika otvorena i za vanjske posudbe, jer na tom području nema drugih knjižnica. Knjižni fond brojem svezaka ne zadovoljava propisani minimum Standarda za školske knjižnice iako je fond posljednje dvije godine obnavljan sredstvima koje je isplatilo MZO. Iz motivacijskog pisma knjižničarke Ivane Rakonić Leskovar vidljivo je veliko zalaganje u osnivanju, kvalitetnoj izgradnji, opremanju  i osnaživanju knjižnice. Vjerujemo da će s knjigama dobivenim u akciji Knjigodar školska knjižnica Osnovne škole Dragutina Lermana svojim korisnicima pružiti bolju uslugu, a zajednici dati poticaj za daljnji razvoj te nova odgojna i obrazovna postignuća.

 

II.

Sve na Natječaj prijavljene školske knjižnice i njihovi knjižničari rade u nezavidnim uvjetima i suočavaju se s mnoštvom problema, od nedostatnog ili neprimjerenog prostora, opreme, knjižničnoga fonda do teške gospodarske situacije i nerazumijevanja sredine u kojoj djeluju.

Njihova je obveza tražiti pomoć svojih matičnih službi i obraćati se osnivačima s ciljem ostvarivanja prava iz standarda i zakona koji se odnose na knjižničnu djelatnost. Sve školske knjižničare pozivamo da nam se obrate za stručnu i savjetodavnu pomoć u ostvarenju tih ciljeva, kao i da se prijave na naše sljedeće natječaje!

III.

Svečanost Knjigodara za 2018. godinu održat će se 16. studenoga u 14 sati na otvorenoj pozornici paviljona 6 Zagrebačkog Velesajma tijekom održavanja 41. Međunarodnog sajma knjiga Interliber, uz sudjelovanje predstavnika organizatora i dobitnika.

 

Anica Tkalčević

Predsjednica Povjerenstva za odabir dobitnika nagrade Knjigodar

 

Vanja Jurilj

Predjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara

 

Zagreb, 6. studenoga 2018.

 

Knjigodar_Odluka o dobitniku 2018._

Leave a Reply