03. 04. 2015.

Počela je Knjižna booka u Hrvatskoj!

Na dan rođenja bajkopisca Hansa Christiana Andersena, već 39. godina, u cijelome svijetu obilježava se Međunarodni dan dječje knjige.

Hrvatska udruga školskih knjižničara ove godine organizirala je događanje kojim je „boočno“ obilježila taj dan. Na Trgu Nikole Šubića Zrinskog (Zrinjevac) 2. travnja od 11.00 do  18.00 sati priređen je program u kojem su sudjelovali učenici triju zagrebačkih i trinaest škola iz još osam županija Republike Hrvatske.

U programu su  predstavljene ovogodišnje aktivnosti projekta za promicanje čitanja Čitajmo zajedno, čitajmo naglas zaboravljene knjige koji  već nekoliko godina s uspjehom provode školski knjižničari iz više županija. Od dvadesetičetiri škole koliko je ove godine bilo uključeno u projekt  na dan Knjižne booke predstavili se se učenici i njihovi voditelji iz trinaest škola: OŠ A. B. Šimića, Zagreb; OŠ Ante Kovačića, Zlatar; OŠ Budaševo – Topolovac – Gušće; OŠ Davorina Trstenjaka, Zagreb; OŠ Donja Stubica, Donja Stubica; OŠ Franje Horvata Kiša, Lobor; OŠ kralja Tomislava, Zagreb; OŠ Marije Jurić Zagorke, Zagreb; OŠ Matije Gupca, Gornja Stubica; OŠ Nikole Hribara, Velika Gorica; OŠ Sveti Križ Začretje, Sveti Križ Začretje; OŠ “Vladimir Nazor,” Budinščina i OŠ Zlatar Bitrica, Zlatar Bistrica.

Što su čitali i kako su pročitano doživjeli predstavili su plakatima, čitanjem, glumom… Osim njihovih glasova iz Glazbenog paviljona o projektu su “boočili” i maštoviti plakati vijoreći na hladnom vjetru suncem obasjanog Zrinjevca.

U stanci između igara plesna grupa Megablast priuštila nam je malo drugačije booke i užitaka osim onih knjiških.

Naizmjenično s programom na pozornici Glazbenog paviljona na travnjacima Zrinjevca  izveden je pilot-projekt Knjiga – prva liga, kao model za nacionalno natjecanje u poznavanju sadržaja iz Hrvatskoga jezika i književnosti. Natjecanja su uobličena u niz igara koje istovremeno zahtijevaju znanje, spretnost, suradnju i njegovanje zajedničkih napora da bi se došlo do cilja. U ovo prvo “igranje” uključile se se Osnovna škola Antuna Mihanovića i Osnovna škola Davorina Trstenjaka iz Zagreba te Osnovna škola Jurja Habdelića iz Velike Gorice. Igre Knjigolik, Knjigovez, Knjigometeljka, Knjiga glavu čuva i Knjigomida su se svidjele učenicima.  “Buka” radosnih dječji glasova toga dana nadjačala je buku obližnjih tramvaja.

Program je organiziran pod pokroviteljstvom Grada Zagreba u suradnji s nakladničkim partnerom Školskom knjigom. Projekt su podržali i nakladnici Alfa, Mozaik knjiga, Semafora, kao i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade.

Vjerujemo da svi koji su u programu sudjelovali dijele naše mišljenje da je već i svojim prvim održavanjem Knjižna booka uspjela u svome naumu da uz knjige i čitanje veže lijepe slike i uspomene!

 

Odjeci Knjižne booke:

https://www.youtube.com/watch?v=DdRZwz5BQkk&index=1&list=PLuEWODEWd3kN7F9seRFINtTrkdU_i7eFc

https://www.skolskiportal.hr/clanak/1107–knjizna-booka-na-zrinjevcu/

http://www.radio-zlatar.hr/go.php?go=novosti&ID=10681

https://www.facebook.com/SkolskaKnjiga

http://www.skole.hr/vijesti/od-svuda?news_id=11328

 

 

2 komentara na “Počela je Knjižna booka u Hrvatskoj!”

  1. […] Hrvatska udruga školskih knjižničara toj se proslavi pridružuje manifestacijom KNJIŽNA BOOKA. Riječ je o  svečanosti dječje knjige i čitanja koja se u Hrvatskoj održava već treću godinu zaredom. Ove godine  na toj svečanosti sudjeluje 200 učenika osnovnih i srednjih škola. Oni će svojim nastupima na različite načine predstaviti knjigu i ljubav prema čitanju. […]

  2. […] Hrvatska udruga školskih knjižničara toj se proslavi pridružuje Knjižnom bookom. […]

Odgovori