24. 03. 2022.

Rezultati 7. nacionalnog natječaja Stvarajmo eKreativno

Na 7. natječaj Stvarajmo eKreativno!, projekt Podružnice Hrvatske udruge školskih knjižničara Osječko-baranjske županije, prijavljeno je 10 radova u četiri kategorije iz osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske.

Nakon što je Povjerenstvo za odabir radova i dodjelu nagrada u sastavu: Irena Bando – voditeljica projekta, Marija Purgar – predsjednica Povjerenstva, Ivan Kristijan Majić – ravnatelj Kulturnog centra Osijek i Andrea Grošelj – predstavnica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek; pregledalo i evaluiralo pristigle radove, uzevši u obzir i glas publike dobiven online glasovanjem, donijelo je Odluku o nagrađenim radovima 7. natječaja Stvarajmo eKreativno!.

Kreativna prezentacija projekta

U 1. kategoriji natječaja Kreativna prezentacija projekta nagrađen je rad Šumski detektivi Osnovne škole Turnić iz Rijeke. Školska knjižničarka Marija Malnar Zidarić, učenici 2. a razreda i njihova učiteljica Silvia Stanišić na zanimljiv su i inovativan način predstavili temu koristeći Genially, popratili je nizom fotografija, videozapisa te učeničkih komentara i dojmova s ciljem edukacije o održivom razvoju.

Izrada stripa

U 2. kategoriji natječaja Izrada stripa nagrađen je rad Potraga za zlatnom tamburom Osnovne škole Kneževi Vinogradi. Knjižničarka Ivana Norac mentorica je učenicima 5. c razreda Dominicu Dumančiću, Tari Stanojević i Sergeju Lazareviću koji su osmislili su i nacrtali strip koristeći alate BookCreator i Photopea. Priča je inspirirana folklornom kulturnom baštinom slavonskog kraja.

Audiovizualna slikovnica

U 3. kategoriji Audiovizualna slikovnica nagrađen je rad Mir je put koji je na natječaj prijavila knjižničarka Osnovne škole Klinča Sela Sanja Šušnjara Raić. Slikovnicu su u Bookcreatoru pod mentorstvom učiteljice povijesti Nikoline Golub i učiteljice likovne kulture Lane Martinović izradili učenici 8. a razreda: Marijana Barić, Lana Botički, Ema Drkulec, Gabriela Dropuljić, Simona Fočić, Dorijan Hasanović, Mariela Marčinković, Nika Pustaj, Karla Razum, Dorijan Roščić, Rafael Širanović, Magdalena Štulec i Veronika Vukušić.

Kao slikovnica duboke emotivne tematike govori o prerano završenim životima i kao takva prikladno se uklapa u sadašnji trenutak ratnih zbivanja. Snažna poruka popraćena je izvrsno osmišljenim crtežima i ilustracijama.

Interaktivna priča

U 4. kategoriji natječaja Interaktivna priča nagrađen je rad Dnevnik jedne pčele koji prezentira veliki školski projekt Osnovne škole Drago Gervais iz Brešce kojim su obilježili 30. rođendan školskog lista Pčelica. Fascinantan život pčela potaknuo je knjižničarku Mirelu Tuhtan i grupu učenika 6. i 7. razreda na stvaranje ove interaktivne priče. Učenici Zoja Kučuk, Borna Jandrić, Ema Kanić, Nadia Kircher i Leonarda Pilčić, koristeći digitalne alate PowerPoint, Remove Background from Image, Audacity, Freesound, uložili su izniman trud pun edukativnih, ali i i kreativnih elemenata.

Dodjela nagrada

Svečana dodjela priznanja i nagrada održat će se na svečanosti Knjižna booka 27. svibnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u organizaciji Hrvatske udruge školskih knjižničara. Molimo škole, čiji su radovi nagrađeni, da organiziraju dolazak učenika i njihovih mentora na svečanu dodjelu nagrada.

Čestitamo i zahvaljujemo svim školama, mentorima, suradnicima i učenicima na sudjelovanju i pozivamo da i dalje pratite događanja i projekte Hrvatske udruge školskih knjižničara koja će nastaviti stvarati zanimljive projekte namijenjene prezentaciji i promidžbi rada školskih knjižničara.

Nagrađenim učenicima i njihovim mentorima najiskrenije čestitamo i očekujemo ih na Knjižnoj booki!

dr. sc. Irena Bando, voditeljica projekta
dr. sc. Marija Purgar, predsjednica Povjerenstva za odabir i dodjelu nagrada

 

Odgovori