19. 03. 2024.

Rezultati 9. nacionalnog natječaja Stvarajmo eKreativno

Na 9. natječaj Stvarajmo eKreativno!, projekt Podružnice Hrvatske udruge školskih knjižničara Osječko-baranjske županije, prijavljeno je 18 radova u četiri kategorije iz osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske.

Nakon što je Povjerenstvo za odabir radova i dodjelu nagrada u sastavu: Irena Bando – voditeljica projekta, Marija Purgar – predsjednica Povjerenstva i Andrea Grošelj – predstavnica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek; pregledalo i evaluiralo pristigle radove, uzevši u obzir i glas publike dobiven online glasovanjem, donijelo je  Odluku o nagrađenim radovima 9. natječaja Stvarajmo eKreativno!.

Kreativna prezentacija projekta

U 1. kategoriji natječaja Kreativna prezentacija projekta nagrađen je rad Kroz književni svijet u sigurniji internet iz Osnovne škole Jure Filipovića iz Barbana koji donosi popis i analizu romana dječje književnosti koji se tematski odnose na internet (npr. ovisnost o videoigrama, povezanost putem društvenih mreža, lažno predstavljanje i dr.) i medijsku pismenost djece i mladih te mnoštvo kreativnih radionica i izvannastavnih aktivnosti povezanih s pročitanim djelima. Rad je prijavila školska knjižničarka Danijela Grgorinić, na projektu su surađivali učitelji: Marina Kolić, Maja Griparić, Aranka Prajz i Svjetlana Milotić, a rad potpisuju učenici 7. razreda: Paola Milevoj, Lena Koroman i Erik Pavlović.

Izrada stripa

U 2. kategoriji natječaja Izrada stripa nagrađen je rad Učitelj robot iz Osnovne škole Kneževi Vinogradi o uporabi i utjecaju umjetne inteligencije na obrazovanje i kreiranje stavova kod mladih. To je priča u kojoj su sedmaši uvjerili novog profesora robota da ne trebaju učiti, a ipak dobivati petice što je gotovo završilo nezaključivanjem ocjene iz povijesti. Iako je u stvaranju stripa korištena umjetna inteligencija Microsoft Designer, učenici Dominic Dumančić, Sergej Lazarević, Stefano Rosenfeld, i sami sedmaši, uz mentorstvo školske knjižničarke Ivane Norac samostalno su postavljali upite te kritički procjenjivali i oblikovali ponuđena rješenja.

Audiovizualna slikovnica

U 3. kategoriji natječaja Audiovizualna slikovnica nagrađen je rad Kinder Tin Pero Pingvin. Slikovnicu o dva pingvina koji putujući od kontinenta do kontinenta upoznaju svijet osmislili su Mladi knjižničari, učenici 6. razreda Osnovne škole Kaštanjer iz Pule uz vodstvo školske knjižničarke Aleksandre Antonović-Kadum: Dorotea Lulić, Sara Sremac, Marla Čelić, Sara Mirković, Jelena Orlić i Mihailo Gajić. Slikovnica uspješno spaja likovne elemente i zvučne zapise glasanja egzotičnih životinja koje naši junaci sreću na svojem putovanju.

Interaktivna priča

U 4. kategoriji natječaja Interaktivna priča nagrađen je rad Prošeći Gervaisovim stihovima koji na kreativan, edukativan i dinamičan način opisuje lik i djela čakavskog pjesnika Drage Gervaisa koji nas je prošetao pod Učkun gdje se vide kućice bele, beli zidići, črjeni krovići, na keh vrapčići kantaju. Povodom 120. obljetnice rođenja Drage Gervaisa (18. travnja 1904.), u školi koja nosi pjesnikovo ime provodio se projekt Gervaisu za 120 let. Njegovi svevremenski stihovi na čakavskoj ikavici bili su poticaj za stvaranje ove interaktivne priče koja sve nas poziva na ponovno čitanje pjesama kao što su Tri nonice, Morčić, Trešete i Briškula. Priču su osmislile osmašice Osnovne škole Drago Gervais iz Brešca: Lucija Batinić, Ana Kalčić, Sara Mrak i Hana Novosel, a u animaciji im je pomogla školska knjižničarka Mirela Tuhtan.

Dodjela nagrada

Svečana dodjela priznanja i nagrada održat će se 14. svibnja na desetoj svečanosti Knjižna booka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u organizaciji Hrvatske udruge školskih knjižničaraMolimo škole, čiji su radovi nagrađeni, da organiziraju dolazak učenika i njihovih mentora na svečanu dodjelu nagrada.

Čestitamo i zahvaljujemo svim školama, mentorima, suradnicima i učenicima na sudjelovanju i pozivamo da i dalje pratite događanja i projekte Hrvatske udruge školskih knjižničara koja će nastaviti stvarati zanimljive projekte namijenjene prezentaciji i promidžbi rada školskih knjižničara.

Nagrađenim učenicima i njihovim mentorima najiskrenije čestitamo i očekujemo ih na Knjižnoj booki!

dr. sc. Irena Bando, voditeljica projekta
dr. sc. Marija Purgar, predsjednica Povjerenstva za odabir i dodjelu nagrada

Odgovori