22. 10. 2020.

Poziv na stručni skup Živjeti u ‘zanimljivim’ vremenima i Skupštinu Hrvatske udruge školskih knjižničara

 

Svoj deseti državni stručni skup Hrvatska udruga školskih knjižničara održava 30. listopada 2020. u Zagrebu, u prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice pod nazivom Živjeti u ‘zanimljivim’ vremenima.

 

Sakupili smo hrabrosti i u ovim uvjetima organizirati deseti samostalni stručni skup Hrvatske udruge školskih knjižničara koji će se pod nazivom Živjeti u ‘zanimljivim’ vremenima održati 30. listopada 2020. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 11 sati.

Stručnim skupom, koji se tradicionalno održava u listopadu,  obilježava se Međunarodni mjesec školskih knjižnica (International School Library Month)  – smatramo da su spoznavanje i promišljeno djelovanje najveća proslava jedne profesije!

O Skupu 

Sam naziv ovogodišnjeg skupa, Živjeti u ‘zanimljivim’ vremenima inspiriran je poznatom izrekom Dao ti Bog da živiš u zanimljivim vremenima. Tumači njena značenja dvoje o tome je li izreka  blagoslov ili kletva, ali zanimljivima bi se zasigurno i prilično zorno mogao opisati svijet u kojem se budimo posljednjih mjeseci, tjedana i dana… Prizori gradova, trgova, ulica, naša lica, životi koje živimo više podsjećaju na prizore iz distopijskih knjiga i filmova nego na stvarnost kakvu smo donedavno živjeli i poznavali. Situacija koja je u proljeće izazvala stanje šoka, sada se pretvara u košmar koji traje.

S obzirom da je u prirodi knjižničarstva u kaotični svijet nasumičnog probira i nabacivanja informacijama unositi red – klasificirati kaos u uređeni svijet knjižnice, ovim stručnim skupom želimo, koliko je moguće, spoznati bitne odrednice događaja oko nas, analizirati njegove posljedice i pronaći konstruktivna rješenja i moguću ulogu knjižnica i knjižničara u tim rješenjima.

U skladu s time, cilj je ovoga skupa pristupiti temi multidisciplinarno, osvrnuti se na sociološke, psihološke, pedagoške i obrazovne aspekte problema i potaknuti stručnu i zainteresiranu javnost na raspravu i donošenje zaključaka s ciljem adekvatnijeg uključivanja školskih knjižnica u rad škola, a na dobrobit njihovih korisnika.

Naši ovogodišnji pozvani predavači su: ugledni sociolog dr. sc. Hajrudin Hromadžić, izv. prof. s Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci; prof. dr. sc. Nataša Jokić-Begić s Odsjeka za psihologiju i dr. sc. Anita Peti-Stantić s Odsjeka za južnoslavenske jezike i književnosti, obje s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a možda vas iznenadimo s još jednim vrhunskim predavačem.

Program Stručnog skupa

O načinu održavanja Skupa

Organizator i domaćin Skupa osiguravaju sve potrebne uvjete za održavanje događaja, u skladu s epidemiološkim preporukama.

Zbog stalne mijene epidemioloških prilika i preporuka za održavanje skupova, Hrvatska udruga školskih knjižničara ima razrađena tri scenarija njegova održavanja:

  1. Skup će se održati uživo s ograničenim brojem sudionika (najviše 50), a Skupština kombinirano: dio sudionika uživo, a dio putem neke od mrežnih aplikacija za online sastanke
  2. Skup održat će se uživo s neophodno potrebnim brojem sudionika: članovima organizacijskoga odbora, dobitnicima nagrada i nekim predavačima (10 – 15), a Skupština kombinirano: dio sudionika uživo, a dio putem neke od mrežnih aplikacija za online sastanke
  3. cijeli Skup održat će se putem izravnog prijenosa (live streaming), a Skupština putem neke od mrežnih aplikacija za online sastanke

Na taj način pokušavamo dosegnuti najbolje od oba svijeta: imati siguran stručni skup i postići komunikaciju uživo, sa svom razmjenom emocija i misli koje podrazumijeva, a istovremeno osigurati pristup kolegama i kolegicama koje iz različitih razloga ne mogu biti u istom prostoru s nama, a ipak žele s nama dijeliti i znanje i doživljaj. Cijeli program bit će snimljen i dostupan svim zainteresiranima na mrežnim stranicama, društvenim mrežama i YouTube kanalu Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Vjerujemo da ćete svojim dolaskom podržati naša nastojanja u promociji hrvatskoga školskoga knjižničarstva!  

Prijava na stručni skup Živjeti u ‘zanimljivim’ vremenima

Broj mjesta u dvorani je ograničen i zbog epidemioloških razloga ih nije moguće povećati, stoga molimo da na vrijeme osigurate mogućnost dolaska!

O Skupštini

Hrvatska udruga školskih knjižničara svoju 18. i izbornu Skupštinu održava 30. listopada u velikoj auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice – okvirno vrijeme održavanja je od 14.30 do 17 sati! Uz manji broj sudionika koji će moći biti prisutni uživo, svim članovima će biti omogućeno mrežno sudjelovanje u radu Skupštine, predlaganju i glasovanju. Za mrežno sudjelovanje na Skupštini prijavite se preko obrasca.

Članovi će poziv na Skupštinu dobiti 26. listopada. U pozivu će biti naveden dnevni red, detaljan vremenik, popis funkcija za koje se provode izbori i upute za predlaganje i prijavu kandidata.

U okviru Skupštine održat će se i svečana dodjela Nagrade Višnja Šeta i Nagrade Poezija među profesijama za 2020. godinu.

Nadamo se da ćete pružiti podršku našem radu i u ovim zanimljivim vremenima!

 

 

 

 

 

Odgovori