23. 04. 2020.

Rezultati natječaja Posadi priču!

Posadili smo sjemenke i priče rastu!

Povodom manifestacije Noć knjige 2020. Organizacijski odbor Noći knjige, u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara, organizirao je nagradni natječaj Posadi priču!

Na Natječaj je od 2. do 16. travnja pristiglo 205 priča učenika osnovnih i srednjih škola i 61 fotografija učenika osnovnih škola.

 

Prema propozicijama Natječaja tročlano povjerenstvo, sastavljen od predstavnika organizatora, u sastavu: Vanja Jurilj (Hrvatska udruga školskih knjižničara), Dobrila Zvonarek (Nacionalna i sveučilišna knjižnica) i Iva Perković (Moderna vremena), odabrao je tri pobjednička rada, po jedan u svakoj kategoriji:

  • učenički radovi osnovnih škola (od 1. do 4. razreda)
      Negdje daleko, Nika Nikšić, 3. razred Osnovne škole dr. Jure Turića, Gospić
  • učenički radovi osnovnih škola (od 5. do 8. razreda)
    Nježni članLuka Cundeković, 7. razred Osnovne škola Jurja Habdelića, Velika Gorica
  • učenički radovi srednjih škola
    Danici, Marta Bandur, 4. razred Gimnazije Tituša Brezovačkog, Zagreb.

Obrazloženje

Velik broj pristiglih radova ukazuje nam da kod učenika i njihovih mentora postoji snažna potreba i želja za stvaralačkim odgovorom na nesvakidašnju situaciju u kojoj smo se kao društvo našli. I u zahtjevnoj zadanoj kratkoj formi priče od 100 riječi učenici su uspjeli dati snažan iskaz onoga što doživljavaju, proživljavaju, vide, osjećaju i o čemu razmišljaju. Pristigli radovi su sadržajno vrlo raznoliki i kao svojevrsni skupni dnevnik duša ukazuju da zbog epidemije život nije stao i da joj nisu podređeni svi događaji. I dalje postoje ljubavi, prijateljstva, ojačale su obiteljske veze, a tu su i, možda s koronom nepovezane, ali svejedno bolne smrti… Zbog potresa stan je pao na koljena.

Članovi Povjerenstva neovisno su donosili ocjene i  prepoznali  nagrađene radove kao iznimno originalne. To je potvrda da se nagrađeni radovi zaista izdvajaju iz mnoštva. Priča Negdje daleko učenice Nike Nikšić dotakla nas je zrelošću i vrlo jasnim, a ipak toplim iskazom o snažnoj potrebi za suosjećanjem u svijetu i društvu u kojem živimo. Nježni član Luke Cundekovića odlično primjećuje kako je nježnost važna: Sjeme nježnosti je najbolji odabir. Svjesni smo, kao i učenik, da je za takvu radikalnu nježnost potrebna velika hrabrost koju i nagrađujemo!

Učenici srednjih škola pozitivno su nas iznenadili već prilično razvijenim literarnim umijećem, odličnim odabirom tema, usklađenošću jezičnoga izričaja i sadržaja. Ograničenje teksta na 100 riječi nije bila prepreka, štoviše, mogli bismo reći da je pripomoglo zgusnutosti i snazi izraza, kao prema uputama iz nadaleko poznatoga Andrićeva Razgovora s Goyom: Zbijaj! Gušće! Ne tkaš sito! Nagrađenoj učenici Marti Bandur bilo je dovoljno samo 96 riječi da u svojoj priči Danici dojmljivo opiše duboku intimu, ljubav, bol, dihotomiju i ljepotu jednoga života. Svakako pročitajte!

Nagrade

Nagradu čini poklon-paket organizatora i partnera Noći knjige, a namijenjen je autorima radova i školskoj knjižnici čiji je knjižničar prijavio nagrađeni rad na Natječaj.

Dodjela nagrada i priznanja održat će se naknadno, o čemu će dobitnici biti pravovremeno obaviješteni.

Zahvale

Zahvaljujemo svim sudionicima Natječaja,  roditeljima, učiteljima i knjižničarima koji su ih podupirali i poticali da u i ovim neobičnim vremenima stvaraju, bilježe osjećaje i razmišljanja, ostavljaju trag u vremenu.

Čestitamo nagrađenim učenicima i njihovim mentorima i knjižničarima Ivani Rukavina (Gospić), Goranki Braim Vlahović (Velika Gorica) i Jadranki Jurić (Zagreb).

 

Sve vas pozivamo da pročitate zaista odlične priče nagrađenih učenika, a nakon toga krenite u šetnju našim divnim vrtom u kojem priče rastu!

Priče rastu 

Dobrota

Humanost

Ljubav

Pravednost

Odgovornost

Odgovornost, ljubav i brižnost

Poštovanje i ustrajnost

Nježnost

Različite sjemenke

Sve fotografije i videoradove koji još uvijek pristižu, objavit ćemo na našoj stranici Facebooka u albumu Posadi priču! s imenima autora fotografija, razredom i školom iz koje nam dolaze.

Odgovori