28. 05. 2021.

Završen 6. nacionalni natječaj Stvarajmo eKreativno!

Na 6. natječaj Stvarajmo eKreativno! prijavljeno je do sada najveći broj radova pristiglih iz osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. U kategoriji Kreativna prezentacija projekta zaprimljeno je 12 radova, u kategoriji Izrada stripa stiglo je 5 radova, u kategoriji Audiovizualna slikovnica 9 radova i u kategoriji Interaktivna priča 4 rada.

Povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica u organizaciji Podružnice Hrvatske udruge školskih knjižničara Osječko-baranjske županije od 1. listopada 2020. do 15. svibnja 2021. provodio se 6. nacionalni natječaj za školske knjižnice Stvarajmo eKreativno!

Ovim se projektom želi naglasiti važnost čitanja i pisanja, razvijanja kritičkog stava prema informacijama te stvaranja kreativnih prezentacija projekata, priča, stripova i interaktivnih materijala korištenjem suvremene tehnologije.

Po završetku natjecanja Povjerenstvo za odabir radova i dodjelu nagrada pregledalo i evaluiralo pristigle radove uzevši u obzir i Glas publike (gdje je glasalo ukupno 1110 ispitanika) te donijelo Odluku o nagrađenim radovima.

Kreativna prezentacija projekta

U kategoriji Kreativna prezentacija projekta nagrađen je rad Ja i sva moja lica koji je prijavila Vlatka Štrk, školska knjižničarka OŠ Drenje. U realizaciji ovog rada sudjelovao je i učitelji Goran Podunavac te učenici: Nives Bobić, Patrik Leon Bobinac, Antun Grgačević, Tea Jakšić, Matej Kovač, Mihael Mor i Vanesa Petanjak.

Prezentacija predstavlja sveobuhvatan, kreativan i dinamičan prikaz projekta o mentalnom zdravlju s mnoštvom aktivnosti i korisnog didaktičkog materijala. Rad je oblikovan u bogatu edukativnu cjelinu realiziranu korištenjem web alata s platforme Canva.

Izrada stripa

U kategoriji Izrada stripa nagrađen je rad U novoj pustolovini iz OŠ Lovre pl. Matačića iz Zagreba. U izradi stripa sudjelovali su učenici: Lucija Roso, Tia Jurišević, Gabrijela Dojčić, Lorena Leško i Lana Meštrović pod mentorstvom školske knjižničarke Vanje Lovinčić.

Strip je zanimljiv i originalan kreativni uradak koji na poseban način naglašava važnost knjige, čitanja i zamišljanja, a realiziran je kombinacijom alata Canva, Be Funky i Book Creator.

Audiovizualna slikovnica

U trećoj kategoriji Audiovizualna slikovnica nagrađen je rad Tulum iz OŠ Braća Radić iz Koprivnice. U realizaciji slikovnice surađivali su školska knjižničarka Adrijana Hatadi i učitelji Sanja Pakasin i Slađan Mustač te učenici: Viktorija Markešić, Anamarija Prlog, Erika Prlog, Chiara Markić, Nika Mijatović i Rea Bebek.

Uradak je vrlo spretno urađen na mrežnoj platformi Genially, gdje tematski živopisno i intrigantno obrađuje tinejdžersku svakodnevicu.

Interaktivna priča

U kategoriji Interaktivna priča najbolje je ocijenjen rad Klikom po Hrvatskoj iz OŠ Srdoči iz Rijeke. Školskoj knjižničarki Nensi Čargonja Košuta u realizaciji su pomogli učitelji: Ana Babić, Dea Bukvić Bolanča, Irena Ritterman, Antonija Strika, Ana Baretić, Marija Jurin, Jadranka Kolarić, Mirjana Perušić, Petra Vraneković, Josipa Dužić, Leona Lempl i Biserka Kulišić. Učenici koji su sudjelovali u projektu bili su učenici 6. razreda.

Nagrađeni uradak predstavlja prikaz cjelogodišnjeg istraživačkog rada s vrlo kreativnom primjenom računalnih programa i web alata, kao što su Power Point, Paint i Audacity. Priča je bogata obrazovnim materijalima, te osim što je iznimno informativna, odličan je primjer učenja kroz igru i zabavu.

Dodjela nagrada

Svečana dodjela priznanja i nagrada održat će se na svečanosti Knjižna booka u Zagrebu u organizaciji Hrvatske udruge školskih knjižničara, a termin svečanosti bit će naknadno objavljen.

Čestitamo svima koji su se upustili u ovu avanturu stvaranja vlastitih uradaka kreativnom uporabom web 2.0 alata u školskoj knjižnici i prijavili se na ovaj natječaj. Zahvaljujemo i svim ostalim školama, mentorima, suradnicima i učenicima na sudjelovanju.

Sve ostale informacije o projektu nalaze se na stranici Stvarajmo eKreativno!

 


Voditeljica projekta Irena Bando
U Osijeku 28. svibnja 2021.

Odgovori